На аеродрому заплењени скупоцени сатови скривени у тостер

Царински службеници су на Аеродрому „Никола Тесла“ запленили осам скупоцених сатова опточених рубинима, чија је вредност процењена на преко 300.000 долара, саопштила је Управа царина.

Прекршај је откривен 11. јануара око 22.30, када је у зеленом контролном пролазу, намењеном путницима који немају ништа да пријаве за контролу, заустављен 23-годишњи Београђанин који је летом из Америке, преко Цириха и Беча, стигао у Београд.

Иако је рекао да нема ништа да пријави, цариник га је ипак упутио на рендгенску контролу пртљага. 

Анализом слике уочено је да у већем коферу, поред гардеробе и кутије са грил-тостером, има и ручних сатова. Цариници су тада од путника тражили да отвори кофер како би утврдили о чему се тачно ради. 

Пошто је одбијао да сарађује и одговара на било каква питања, ради асистенције су позване колеге из полиције, након чега је младић откључао кофер.

Детаљним прегледом пртљага, сатови уочени на рендгену нису пронађени, те је због тога само кутија са грил-тостером поново враћена на скенер. Захваљујући слици са скенера јасно се видело да су сатови заправо сакривени у унутрашњости страница грил-тостера.

Демонтажом тог кућног апарата цариници су пронашли осам ручних сатова A. Lange & Sohne украшених са укупно 374 рубина на којима су биле етикете са називом модела и ценом у распону од 35.000 до 91.000 америчких долара. Сваки сат је био умотан у танку платнену крпу и прекривен фолијом.

„Цариници се на овом граничном прелазу често сусрећу са покушајима кријумчарења луксузних сатова и накита које путници покушавају да сакрију у ручни пртљаг. У прилог томе говоре и подаци да смо за последње три године открили и запленили 20 скупоцених сатова чија укупна вредност достиже суму од готово пола милиона долара“, изјавила је шефица царинске испоставе на аеродрому Бранка Поповић.

Поповићева је додала да је младић који је ухваћен у кријумчарењу наивно помислио да скенер неће детектовати сатове претходно увијене у фолију, што је потпуна заблуда, јер зраци тог уређаја продиру и кроз 30 центиметара дебео челик, истиче се у саопштењу.

број коментара 7 пошаљи коментар
(петак, 12. јан 2018, 19:12)
anonymous [нерегистровани]

To sam i ja pomislio

To sam i ja pomislio

(петак, 12. јан 2018, 18:59)
anonymous [нерегистровани]

20 satova za 3 godine?

A ja mislio da smo mi nepošten narod.

(петак, 12. јан 2018, 16:41)
anonymous [нерегистровани]

Boban

Da nije mozda svracao u Pariz?

(петак, 12. јан 2018, 15:53)
anonymous [нерегистровани]

Para na paru ide?

Nadam se da se sledeći scenario neće dogoditi: da satovi završe na eksluzivnoj aukciji za malobrojne "upućene" sugrađane sa jakim vezama u institucijama sistema, unapred obaveštenim o bogatom nalazu carine. Transparentnost procesa bi trebalo da obezbedi da se novac dobijen od javne prodaje ovakvih luksuznih dobara preusmeri u fondove najugroženijih slojeva društva.

(петак, 12. јан 2018, 15:28)
anonymous [нерегистровани]

Longines master

Osam skrivenih satova je krijumcarenje ali sta je sa satom na ruci koji vrijedi par hiljada $ ili dijamantnim prstenom jos skupljim? Moram li nosati racun da je legalno kupljen i svaki put prijavljivati i odjavljivati da nije "ostao" u Srbiji? Ili je ova "zanimljivost" u kategoriji slobodne (carinikove) procijene. Da ne dodjes u probleme mozda najbolje nosati sat sa pijace od 5$.

(петак, 12. јан 2018, 14:35)
anonymous [нерегистровани]

Za glupljeg coveka nisam cuo !!!

Druze da si putovao i prenosio jedan po jedan isplatilo bi ti se ovako si ostao bez i jednog skupocenog sata.

(петак, 12. јан 2018, 14:17)
anonymous [нерегистровани]

Halo Bing, kako brat?

Klinac bio u Americi, vukao ogroman kofer sa sobom i rekao da nema ništa da prijavi? Ah, malac baš nema talenta.