„Торе дел Вегер“, винарија кô из бајке

На обали Средоземног мора, 46 километара од Барселоне и непуних 20 километара од Виланове, смештена је винарија „Торе дел Вегер“, на имању које датира из 14. века. У петнаестом веку имање је било дом фратрима реда Светог Херонима, а крајем деветнаестог века ту је било смештено и мало позориште.

На капији госте дочекује Ракел Рафекас, менаџер за организовање скупова и туристичких обилазака винарије „Торе дел Вегер“. Сваке недеље, обично викендом, организују посете, а каже, највише је страних туриста. Обилази се производни део винарије, а затим и виноград у коме успева разноврсно грожђе.

„Имамо 15 хектара винограда са различитим врстама грожђа. Имамо бело и црно грожђе. Од белог: 'чарело', 'мускат' и 'малвазију'. Од црног грожђа имамо: 'каберне совињон', 'шираз', 'мерло', 'црвену гарнаку' и 'црвени чарело'. Производимо 65.000 боца годишње, ми смо мала фирма“, објашњава Ракел.

Прво дегустирамо бело вино нама мало познате сорте „чарело“ које је одлежало четири месеца у храстовим бурадима.

„Утисци о овом вину? Ово вино је стварно добро, стварно укусно и могу да га препоручим свима вама. Само пробајте. Оно је полусуво, врло хладно и врло добро бело вино. Савршено за летње дане“, истиче Ракел.

После белог, на ред долази и црно вино „еклектик“, купажа „кабернеа“, „шираза“ и „мерлоа“, које је у бурету одлежало годину дана, а онда још две године у боцама.

Иако невелика, винарија је добитник великог броја признања за квалитет. Једна од соба у винарији посвећена је уметнику Салвадору Далију, који је био пријатељ бивших власника имања.

број коментара 0 пошаљи коментар