Сто година „Бугатија”

Позната француска марка аутомобила „Бугати” обележила је стогодишњицу постојања. Тим поводом у Паризу је одржан дефиле углавном старих, али добро очуваних возила.

Јелисејска поља била су полигон за вожњу аутомобила марке "Бугати" поводом прославе века постојања. Сви модели, од оних веома старих, "типа 44" из 1929. године, па до најновијег модела "вејрон", пленила су пажњу љубитеља аутомобила. Јубиларну вожњу почели су у месту Молшајму, а завршили у Паризу.

Прослава је била прилика да власници олдтајмера демонстрирају њихову снагу и брзину пред бројним туристима, фоторепортерима и заљубљеницима у "Бугати".

Посебну пажњу присутних привукао је "вејрон", један од последњих модела "Бугатија". Направљено је само 200 ових "муња" и све су продате. Задовољство је било видети на једном месту, једног поред другог - "вејрона", којег је возио директор "Бугатија", и "модел 49" из 1934. године.

"Бугати" је ушао у легенду као произвођач неких од најскупљих, најекслузивнијих и најбржих аутомобила на свету.

Настао је у француском граду Молшајму, који је некада припадао Немачкој, а оснивач је италијански произвођач аутомобила Еторе Бугати. Данас је та марка део немачког аутомобилског гиганта "Фолксваген".

Прослава јубилеја "Бугатија" догађа се у тренутку када се аутомобилска индустрија налази у кризи. Продаја је опала 15 одсто у односу на исти период протекле године, упркос мерама многих влада да подстакну посрнулу индустрију.

На највећем тржишту у Европи, немачком, очекује се продаја милион аутомобила мање него 2008. године. Исту судбину дели и сектор луксузних возила попут "Бугатија", па би пун опоравак могао да уследи тек 2011. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар