Видиш двоструко? Плати опет!

Пољаци који су попили неку чашицу више могу се наћи у ситуацији да морају да плате трошкове које су већ платили. У питању није привиђање додатних рачуна услед дејства алкохола, већ примена строгих законских одредби.

Пијани или припити Пољаци који морају да потраже лекара у граду Груђондз на северу Пољске боље да заобиђу тамошњу регионалну болницу, пошто ће им наплатити лечење, чак и када имају здравствено осигурање.

Та болница је као прва у Пољској почела да користи могућност коју јој даје закон - да наплати лечење пацијентима које је пијанство довело у болницу.

„Пијанца неће пустити у авион, избациће га из банке. Само у болницу може да дође, направи хаос, а очекује скупо лечење", објаснио је дневнику „Газета виборча" директор болнице Марек Новак.

„Већ ми је прекипело. Демолирају амбуланту, вређају лекаре, спопадају болничарке. Долазе шугави са вашкама, а како бих заштитио остале пацијенте морам да их изолујем", пожалио се Новак.

Како се више не би дешавали апсурди да наметљиви пијанац остане изолован тако што је сам у соби, а остали, прави пацијенти склоњени у ходник, Новак је одлучио да наплаћује лечење свакоме коме алкохол у крви пређе 0,5 промила, имао здравствено осигурање или не.

До сада је болница испоставила 100 рачуна за лечење, махом средовечним мушкарцима и наплатила од њих 14.300 евра, а рекордер је Пољак који је пијан пао са крова, повредио кичму, а за лечење платио рачун од 6.000 евра.

Директор болнице нагласио је да лечење наплаћује и људима који би после неколико чашица пића на свадби или прослави добили инфаркт, јер и они без потребе оптрећују џеп пореског обвезника.

„Ако знате да сте имали проблеме, имате висок притисак, гојазни сте, знате да ће у сали бити загушљиво, плешете, а упркос свему томе шљокате вотку, онда сте за инфаркт сами криви", рекао је Новак.

Експерти, међутим, нису сигурни да и у том случају болница има право да наплати лечење.

„Тај параграф треба употребљавати опрезно, зато што представља изузетак из правила да здравствени осигураници имају право на бесплатно лечење. Може да се примени само када је пијанство узрок боравка у болници, рецимо када пијан подлети под аутомобил", објаснила је бивша заменица министра финасија Дорота Сафјан.

Директор болнице у Груђондзу је, међутим, неумољив - коме се не свиђа што му наплаћујемо лечење нека се обрати суду и доказује да, рецимо, руку није сломио баш зато што је био пијан.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 11. окт 2009, 23:30) - anonymous [нерегистровани]

samo strogo

upravu je doktor bez izuzetaka svima naplatiti pa kome ne smeta neka pije niko mu nemoze zabraniti