Нашли олупину после 60 година

„Даглас Ц-124 глоубмастер“ који се срушио на Аљасци пре шест деценија, а за којим је потрага тада прекинута због ужасних временских услова, откривен је тек недавно. Занимљиво да лежи 25 километара од места где је пао.

Давне 1952. године, 22. новембра, теретни авион америчког ратног ваздухопловства „даглас Ц-124 глоубмастер", коришћен у Корејском рату, срушио се на Аљасци.

Том приликом је погинуло свих 52 путника, војника САД.

Због лоших временских услова, авион никада није пронађен, а чланови породица погинулих нису знали где су њихови најдражи, све док 10. јуна ове године остаци ваздухоплова и настрадалих војника нису откривени на глечеру Колони, 80 километара од Енкориџа, на Аљасци.

То је чак 25 километара од места где је ударио (или само пао) у планину Генет. Наиме, приликом вишенедељне потраге из ваздуха те 1952, пилоти су 6. дана приметили врх репног стабилизатора како вири из снега на планини, али ужасни и дуготрајни временски услови су окончали трагање за остацима.

Њихову ледену гробницу открила је посада хеликоптера „УХ-60 блекхок" Националне гарде Аљаске, током рутинског лета.

Капетан хеликоптера тврди да је авион било могуће идентификовати на основу материјала пронађеног на самом глечеру. Верује се да је ту и било и делова људских костију.

Материјал који је осмочлана посада прикупила послат је на даљу анализу у лабораторију за идентификацију при ЈПАЦ-у, команди на Хавајима.

„Неки од доказа су већ недвосмислено повезани с овом несрећом", изјавио је Џејми Досон из тима који је пронашао остатке.

Према речима Тоње Андерсон, која ради на истраживању пронађене летелице, а чији је деда, авијатичар Ајзак Андерсон био један од погинулих војника пре 60 година, авион се срушио с висине од око 2.400 метара, приликом лета из базе у Вашингтону до базе у Енкориџу.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 30. јун 2012, 21:56) - anonymous [нерегистровани]

Eh

Sad im je sigurno krivo što nisu još tamo pogledali ali bar su ga našli ima onih koje nikad ne nađu ...