Откривен океан на Титану?

Сатурнов природни сателит Титан поседује читав слој воде испод 100 километара дебеле ледене коре, закључили су италијански научници на основу резултата које је из Титанове орбите донела Насина летелица „Касини“.

Титан, један од најинтересантнијих објеката у нашем Соларном систему, највероватније поседује водени океан испод дебелог слоја леда на површини.

Ови велики резервоари с водом драстично увећавају могућност живота на њему!

Сатурнов највећи природни сателит такође је један од малобројних објеката у нашем систему који имају праву атмосферу, развијену климу, са океанима и језерима метана и етана на својој површини.

Резултати мерења које је обавила Насина летелица Касини, која је поред Титана прошла шест пута у периоду од 2004. до 2011. године, натерали су групу научника са римског Универзитета "La Sapienza" да претпоставе да Сатурнов месец не поседује само течне угљоводонике, већ и воду!

„Присуство воде не подразумева и живот. Али Титан има многе занимљиве састојке – угљоводонике, хидролошки циклус и дебелу атмосферу", објаснио је Лућано Ијес, водећи аутор студије. „Трагање за водом је важан циљ у истраживању Соларног система, а сада смо спазили још једно место где је има у изобиљу."

Летелица Касини лансирана је 1997. године и до Сатурна је стигла 2004. Њена мисија је требало да траје до 2008. године, али је продужавана два пута: прво за 27 месеци, а затим до 2017.

Затим, мерења електричног поља и други подаци са сонде Хајџенс, која је слетела на Титан 14. јануара 2005. године, доста су допринели математичком моделирању његове структуре.

Титанова орбита је елиптична, тако да гравитација којој је изложен мења, притиска и развлачи Сатурнов месец. Управо те промене је регистровала Касини-Хајџенс мисија.

Испоставило се да се Титан, иначе два пута већи до нашег Месеца, драстично деформише под утицајем гравитационог поља Сатурна. Да је само од камена и одозго леда, деформитети би били знатно мање приметни.

Такође, пошто је прекривен дебелим слојем леда, не би се превише деформисао да испод нема слој нечег мекшег. Научници верују да се тај слој састоји од воде са неким солима раствореним у њој.

Верује се да океан лежи око 100 километара испод површине леда.

Међутим, утврђивање да ли заиста има воде на Титану неће бити изводљиво још доста дуго – нема начина да се буши рупа кроз 100 километара леда на том природном сателиту.

Резултати истраживања објављени су у часопису The Science.

Иначе, још две Насине мисије (Titan Saturn System Mission и Europa Jupiter System Mission) планиране су за 2020-те године.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(субота, 30. јун 2012, 10:16) - Dejan651 [нерегистровани]

He,he,

, samo ih slusam kako vrte okolo kere pa na mala vrata,,,, sad su nasli vodu, onda sledi topla voda na jednoj od planeta, pa drvena pec ,,,,

(субота, 30. јун 2012, 08:43) - anonymous [нерегистровани]

...

jos samo gorivo da pojeftini pa da skoknemo do tamo...

(субота, 30. јун 2012, 07:07) - novak [нерегистровани]

e bas smesno

Od ovih ispitivanja moze da se snimi samo crtani film pa ako bude uspesan moze povratiti deo troskova.

(субота, 30. јун 2012, 05:20) - anonymous [нерегистровани]

Srbin

Mozda ovi sa RTS -a znaju..

(субота, 30. јун 2012, 01:06) - anonymous [нерегистровани]

Sila su

Prave razna ispitivanja tropse pare a svaka normalna osoba zna da nas marsovci oduvek posecuju. I zasto bi mi u ostalom bili jedini na svetu?

(субота, 30. јун 2012, 00:32) - milos london [нерегистровани]

zemlja

bolje gledajte kako da spasimo ovu planetu a ne da se selimo na drugu

(субота, 30. јун 2012, 00:03) - anonymous [нерегистровани]

obavezno

Ni slucajno u plastcne flase. Zdravije i bolje u staklene flase od pola litra lakse se prodaju.
Plastika je otrovna, a dok bi se prevezlo na zemlju izgubila bi na kvalitetu. Obavezno bi trebala i fabrika za staklo da se napravi da se ustedi na transportu ne bi morali da transportujemo sa zemlje prazne flase. Odlicna ideja i jos bolji biznis

(петак, 29. јун 2012, 23:20) - Shakal [нерегистровани]

da da

kad smo mi sebe otkrili vodu na drugim planetama 182 km ispod leda...

(петак, 29. јун 2012, 22:18) - anonymous [нерегистровани]

Живот

Мислим да кроз универзум има много планета на којима би "модерано човечанство" могло да опстане али то не значи да има живота било где другде. На крају ће се наука опет вратити на старо питање а то је како су најобичнији атоми и материје успели да оживе и постану "живи" а не само нешто што се уједињује како му је природа наредила

(петак, 29. јун 2012, 21:04) - anonymous [нерегистровани]

heh

pa u plasticnoj :)))))))))