„Космички пољубац“ успешно обављен

Након што се винула у космос бродом „Шенџоу-9“, трочлана екипа кинеских астронаута успешно је извела спајање свог брода са експерименталним космичким модулом „Тијангонг-1“. Следећи корак је улазак посаде у модул.

Кинески космонаути извели су успешно спајање свог брода са експерименталним космичким модулом, најновији подухват у кинеским амбициозним напорима да изграде свемирску станицу.

Брод „Шенџоу-9", са трочланом посадом међу којима је први пут и једна жена, који су полетели око Земље у суботу, спојили су се са модулом „Тијангонг-1" (Небеска палата) око осам сати по средњеевропском времену.

Државна телевизија је преносила спајање уживо.

Очекује се да ће посада ускоро ући у модул, пренела је кинеска агенција Синхуа, што ће, како је наведено, бити први пут да су кинески космонаути прешли из једног у други брод у свемиру.

Током тринаестодневне мисије космонаути ће радити и спавати на „Тијангонгу-1", пробном модулу који, према писању медија, има и бицикл за тренинг и видео-телефонску говорницу.

Мисија је последњи корак у програму чији је циљ да Кини омогући држање сталне свемирске станице у орбити до 2020. године.

Прошлог новембра беспилотна летелица „Шенџоу- 8" вратила се на Земљу пошто је остварила два космичка спајања са модулом „Тијангонг-1", у оном што Кинези описују као веома компликован „космички пољубац" када се спајају две летелице у истој орбити, а које лете великом брзином.

Овог пута „космички пољубац" је компликованији јер је реч о летелици са посадом.

Приближавање и спајање два брода је важна етапа у кинеским настојањима да овладају технологијом и логистичким способностима да одржавају у орбити комплетну космичку лабораторију у којој космонаути могу да бораве током дужег периода.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. јун 2012, 18:39) - anonymous [нерегистровани]

Ko to rece

Kinezi nisu napredni, a oni sami lete i borave u kosmosu, dok Amerima i EU trebaju Rusi da ih prebace gore:)

(понедељак, 18. јун 2012, 12:51) - anonymous [нерегистровани]

Спајање

"...када је требало спојити две летилице у истој орбити, а које лете великом брзином."

Летелице, истина, лете великом брзином у односу на Земљу, али малом једна у односу на другу.