Прешао Нијагарине водопаде ходајући по жици

Ник Валенда остварио је дечачки сан да пређе преко Нијагариних водопада ходајући по жици и постао први човек коме је то пошло за руком. Невероватан подвиг отежавали су ветар и измаглица, али припадник славне породице Летеће Валенде није се дао поколебати.

„Изазивач ђавола" по имену Ник Валенда постао је рано јутрос први човек на свету који је прешао Нијагарине водопаде, то јест границу између САД и Канаде, ходајући по жици.

Валенда, потомак славне породице Летеће Валенде, чији чланови седам генерација ризикују животе у екстремним подухватима, препешачио је 550 метара жице разапете између две државе док је испод њега арлаукала вода, подижући измаглицу.

„Осећам се као да сам управо на седмом небу", рекао је Валенда новинарима пошто је крочио на канадско тло, остваривши подухват о је којем маштао од детињства.

Ников ход по жици је посматрало око 112.000 људи са обе стране водопада, а све је уживо преносила телевизија, па је гледалаца било много више.

Валенда, који је равнотежу одржавао уз помоћ специјалног штапа, рекао је да га је „са свих страна" шибао ветар, а да је измаглица била тако густа да је морао стално да трепће како би могао да види било шта.

„Није било шансе да се усредсредим на покрете жице. Ако бих погледао доле, у жицу, на све стране бих видео воду која се креће, а ако бих подигао поглед, испред носа би ми шибала густа измаглица. Према томе, био је то врло јединствен, уврнут осећај", рекао је Валенда.

Док је ходао изнад водопада, молио се гласно и смирено. До сада нико није прелазио Нијагарине водопаде директно изнад гротла.

Било је оних који су ходајући по жици прешли реку Нијагару, али низводно, при чему се последњи покушај одиграо још 1896. године.

Породица Валенда потиче из Аустро-Угарске, и њени потомци су путовали светом као трупа акробата, жонглера, уметника на трапезу и дресера животиња.

Летеће Валенде су за седам генерација доживеле два смртна случаја током опасних подвига. Последњи је погинуо Карл Валенда, Ников прадеда, што се догодило 1978. године у Порторику.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(недеља, 17. јун 2012, 14:05) - Dirigent [нерегистровани]

Genijalno

Ovde se izgleda zanemaruje uspeh ovog coveka! Ocigledno bi nekima bilo zanimljivije da je pao (bez sajle)! :p

(недеља, 17. јун 2012, 03:33) - Иван [нерегистровани]

ABC News

Америчка телевизија (ABC News) која је преносила директно овај подухват је тражила да има сигурносно уже прикачено за челичну сајлу. Он је био против тога, али били су спонзори и није имао избора. Свака му част! Ко је видео уживо Нијагарине водопаде зна шта је овај човек постигао.

(субота, 16. јун 2012, 19:17) - anonymous [нерегистровани]

probajte vi!

vi koji kritikujete momka koji je ovo uradio, sigurno biste obojili donji ves u braon na njegovom mestu, sa sajlom ili bez.

(субота, 16. јун 2012, 16:42) - Joe [нерегистровани]

Nije prvi !

Drugi covek koji je presao vodopade .

(субота, 16. јун 2012, 15:47) - anonymous [нерегистровани]

ima lik

Ima lik koji tako prelazi neka provalije ali bez te sajle, i lik se namerno baci sa te sipke po kojoj hoda da bi pokazao da zna da se spase ako bi kojim slucajem pao, to je adrenalin, i to je uzbudjenje koji ti ljudi hoce da osete.

(субота, 16. јун 2012, 14:44) - anonymous [нерегистровани]

Mali dodatak

Bio je zakacen specijalnom sajlom tako i da se okliznuo ne bi pao u Nijagaru. Sajla sa moze videti iza njegovih ledja kako se vuce za njim. To je bio uslov da mu se dozvoli prelazak. Znaci nije bio u zivotnoj opasnosti ali dobro, presao je nije pao:)

(субота, 16. јун 2012, 13:30) - mrgud [нерегистровани]

...

I pa lako je kad je vezan, vidi se lepo... Namesteno!

(субота, 16. јун 2012, 13:15) - anonymous [нерегистровани]

Tvoj tip

Se dobro osigurao tj vezao za zicu,pogledaj samo malo bolje snimak.

(субота, 16. јун 2012, 12:39) - anonymous [нерегистровани]

nista

Kineski akorbate to rade bez da su vezani za zicu, ovo je nista!

(субота, 16. јун 2012, 12:14) - anonymous [нерегистровани]

...

Па добро, био је закачен куком за сваки случај, тако да ово донекле умањује ексклузивитет. Наравно свака част