Дружење са делфинима као терапија

Делфини се све више користе у лечењу разних обољења код људи, јер како показују истраживања, звук делфина умирујуће делује на нервни систем човека. У Кини, помажу деци оболелој од аутизма.

Делфини, као једне од најпаметнијих животиња, све се више користе у лечењу разних обољења код људи.

У Кини, помажу деци оболелој од аутизма. Стручњаци објашњавају да звук делфина умирујуће делује на нервни систем човека.

Деца оболела од аутизма свакодневно се срећу са делфинима у воденом парку у граду Нанђингу. Уз помоћ тренера делфини се играју са децом, хватају их за руке, додирују им лице, прскају водом и испуштају пискаве звукове.

У почетку има нервозе, која се веома брзо губи. Да би охрабрили децу, искусни тренери уче их како да се правилно понашају и издају им команде.

Делфини и деца заједно су 20 минута. Док се неки питају има ли ефекта, родитељи виде позитивне резултате.

„Идемо на терапију већ годину дана. Напредак је спор, али очигледан. Приметили смо да наше дете може дуже да усредсреди своју пажњу и није тако мирна као пре", каже родитељ чије дете је оболело од аутизма.

Стручњаци кажу да у лечењу аутизма и других неуролошких поремећаја благотворно дејство могу да имају многе животиње - пси, мачке, птице, коњи. Међутим, није случајно што са делфинима оболели од аутизма успостављају најбољи контакт.

„Делфини су слатки, они су нежни, брзо се крећу, због тога их деца воле, без обзира на то да ли су болесна или не. Деца оболела од аутизма прилазе им отвореног ума. За њих је то је први корак ка бољој комуникацији са људима", сматра Денг Џун директор воденог парка.

За једну терапију родитељи плаћају 17 и по долара, што за многе Кинезе није мала сума. Ипак, тај вид лечења постаје све популарнији.

Свакодневно се јављају нови пацијенти, а већ током лета врата ће отворити више десетина нових водених паркова са делфинима.

Деценијама се у Кини о овој болести ћутало, а званично је призната 2006. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар