Органска храна, истине и заблуде

Утемељени научни докази о добробитима органске хране су запањујуће оскудни. Британски стручњаци упозоравају да нема ваљаних података о томе да органска храна има већу нутритивну вредност од „обичне" хране. Ипак, признају да одсуство пестицида, вештачких ђубрива и хормона може само по себи да буде благотворно.

Разочаравајуће мали број добро осмишљених студија се заиста бавио питањем да ли конзумирање органске хране има неке нутритивне предности у односу на храњење конвенционалним производима, упозоравају стручњаци лондонске Школе за хигијену и тропску медицину.

Чак и оне студије које су се тиме бавиле, биле су углавном оријентисане на краткорочно дејство органске хране - нарочито на активност антиоксиданата из органске хране у организму - него на њено дугорочно деловање на здравље, преноси Ројтерс.

Британски стручњаци истичу да изненађује и мали број и недовољно висок квалитет студија које се баве органском храном.

Проучивши стотине таквих студија, лондонски тим је утврдио да само 12 задовољава критеријуме за процену деловања органске хране на здравље.

Без чврстих доказа 

Половина од тих студија сводила се на краћа клиничка испитивања, која су се бавила само тиме да ли органска храна нешто мења у маркерима активности антиоксиданата у крви испитаника.

Те студије нису дошле до чврстих доказа да је то тако. Уз то је најдужа од њих трајала само неколико недеља, а најмасовнија имала само 43 испитаника.

У једној од преосталих шест студија, утврђења је веза између конзумирања органске хране и мањег ризика од екцема код готово 2.800 холандске деце старости до две године.

Током спровођења те студије, родитељи су у више наврата испитивани о исхрани деце и евентуалним епизодама екцема. Установљено је да су деца која су стриктно конзумирала органске млечне производе, била изложена мањем ризику од екцема од деце која су се хранила конвенционалним млечним продуктима.

Британски тим, међутим, скреће пажњу на више битних ограничења ове студије, укључујући и њено ослањање на сведочење родитеља о евентуалној појави екцема.

Осим тога, холандска студија је била тако дизајнирана да није могуће са сигурношћу утврдити да ли је баш конзумирање органских млечних производа заслужно за мању склоност екцему.

Британски тим, ипак, напомиње да људи не прибегавају органској храни само због њене евентуално веће нутритивне вредности, већ и зато што у њој нема пестицида, синтетичких ђубрива, антибиотика и хормона - што потенцијално може да буде од користи, како за њихово здравље тако и за природну средину.

Британски стручњаци признају да се нису бавили и тим аспектима евентуалне корисности органске хране.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 18. авг 2010, 17:37) - anonymous28 [нерегистровани]

organic

a ti isti naucnici - zaboravili su da pomenu kako je isto tako slabo ispitana stetnost genetski modifikovane hrane pa je i pored toga Americka FDA dozvolila njenu upotrebu u svakodnevnoj ishrani Amerikanaca od 1980-tih. dokle ih je to dovelo - jasno se vidi po broju neumereno gojaznih i obolelih od astme za pocetak a da ni ne pominjem smanjenu plodnost druge generacije ciji su roditelji takvu hranu konzumirali.
Pa sad trce nama da je prodaju kao izum stoleca preko korporacija tipa Monsanta.
procitajte knjigu Seeds of destruction - koga vise zanima ova tema...

(четвртак, 27. мај 2010, 10:54) - Vladimir 0710 [нерегистровани]

Oskudne studije za moćan organizam

Nishki je potpuno u pravu. Naučne institucije i pojedinci malo rade na detaljnoj analizi sa bogatom studijom iz gastronomije i njene nutritivne vrednosti. Poznato je da Organska hrana kroz primenu zdrave Funkcionalne (is)hrane mnogo povoljno utiče na kvalitetnu obnovu ćelija čovekovog organizma. Pozdrav

(четвртак, 27. мај 2010, 10:18) - Nishki [нерегистровани]

Izbor: zdrava hrana ili "otrov"?

Organska hrana je hrana koju je Bog stvorio za zdravu ishranu ljudi i zivotinja, a onda su na scenu stupili naucnici u sluzbi biznisa tj. profita. Otud i toliko bolesti poput tumora, raka, alergija i mnogih drugih.
Pozdrav iz Kanade