Антибиотици нису бомбоне

Стручњаци упозоравају да антибиотици постају све мање делотворни што се више користе. Генетске промене чине бакетрије отпорним на антибиотике, што је природан процес, али је интензивиран због претеране употребе лекова.

Светска здравствена организација сматра да је отпорност на антибиотике једна од три највеће претње по здравље људи и да неправилна употреба антибиотика води ка појави бактерија које су отпорне на њих.

Стручњаци наводе да би, уколико се одмах не покрену напори за решење тог проблема, инфекције које су излечиве могле поново да се појаве у снажнијем облику, преносе агенције.

Др Томас Фриден, директор америчког Центра за контролу и превенцију болести, позива законодавце у САД да предузму мере против опасности од отпорних микроорганизама који тренутно постојеће терапије чине неделотворним.

„Ако не побољшамо наш одговор на проблем отпорности на антибиотике, могли бисмо да уђемо у фазу у којој ће свет имати мало клиничких одговора на неке инфекције", каже др Фриден.

Забрињавајућа отпорност бактерија 

Стручњаке брине то што антибиотици постају све мање делотворни што се више користе.

Генетске промене код бактерија чине их отпорним на антибиотике и то је природан процес, али је интензивиран због превелике употребе лекова.

Др Доналд Порец каже да отпорне бактерије могу да воде ка појави неких озбиљних обољења.

„Постоје веома отпорне бактерије у уринарном тракту, као један од примера или инфекције коже и плућа, које иначе изазивају различите врсте бактерија које постају све отпорније. Затим имате и много озбиљније проблеме као што је туберкулоза у многим деловима света. Оболелима су били преписивани различити медикаменти као третман против туберкулозе и њене бактерије су развиле отпорност", упозорава овај стручњак за инфективне болести.

Доктор Ентони Фаучи из Националног института за алергије и инфективне болести напомиње да се фармацеутске компаније руководе профитом и да смањују производњу антибиотика.

„Ако одлуче да направе производ који ће многи људи узимати сваки дан до краја живота, на пример за смањење липида у крви, оне ће то учинити радије него да направе нови производ који ће релативно мали део популације користити можда десет дана до две недеље годишње", закључује Фаучи.

Стручњаци наглашавају да је део решења и информисање пацијената и лекара да престану да користе антибиотике када они нису неопходни.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. мај 2010, 19:12) - Dejan [нерегистровани]

Ozbiljno

A prodaju se malte ne na trafici. Zamislite moje iznenadjenje kad sam sa devojkom ušao u apoteku i svatio da ona kupuje antibiotik bez recepta. Pitao sam gospodju koja je radila tu, kako je moguće da se antibiotici daju bez recepta. Našta me je dotična pogledala kao da sam nenormalan. Sve lekove bih oslobodio recepata, sem antibiotika. A uskoro će svima i biti jasno zašto.