И флашица узрок гојазности

Родитељи подстичу дете да попије све што се у флашици налази, док када се доји, малишан сам бира када ће завршити оброк. Тиме се ствара тенденција уношења већих количина млека од потребних, што касније може довести до гојазности, упозоравају стручњаци.

Бебе храњене на цуцлу током првих месеци живота конзумирају више калорија у детињству него оне које се доје, па су самим тим изложеније и опасности од гојазности, показали су резултати истраживања епидемиолога Ли Руовеј из америчког Центара за контролу и превенцију болести (CDC).

Ради се о томе да код новорођенчади храњених из флашице долази до лошије саморегулације апетита, пренели су француски медији.

Др Руовеј је констатовала да ће дете што се више храни уз помоћ цуцле (било да се ради о мајчином млеку или куповном млеку за децу) док је мало имати већу тенденцију да када порасте конзумира веће количине млека од потребних.

Када се дете доји оно само одлучује када ће престати да сиса чиме контролише количину млека коју конзумира, док када мајка или отац дају детету млеко на цуцлу они га природно подстичу да сваки пут испразни целу флашицу, чак и ако је већ сито, нагласила је др Руовеј.

Ови резултати добијени су праћењем 1.250 новорођенчади рођених у нормалном термину која су на рођењу била тешка више од 1,5 килограма.

Њихове мајке су сваког месеца попуњавале упитник о исхрани свога детета до напуњених годину дана.

број коментара 0 Пошаљи коментар