Данци вежбају на послу, боловања нема

Колики је учинак рекреације током радног времена проверавали су радници аеродрома „Есбјерг“ у Данској. Вежбали су сви, укључујући и оне који радно време проводе у канцеларијама на веома одговорним пословима.

„Освежила сам се током поподнева боравећи овде. Подигла сам пулс и активирала тело“, рекла је Јате Пале, саветница за путовања на аеродрому „Есбјерг“.

Експеримент траје већ годину дана.

„Унапређујемо своју физичку кондицију док се забављамо. Упознајемо наше колеге на другачији начин“, истакао је запослени на аеродрому Сорен Дал.

Показало се да се ефикасност повећала, а боловања смањила.

„Запослени постижу више. Сада боље и брже утоварују авионе. Боље и истоварају и чисте летелице. Дакле, постоји више енергије, коју можемо да меримо побољшањем продуктивности“, рекао је Јуст Бендик Јустесен, истраживач Универзитета јужна Данска.

Да би се постигли ови резултати, откривено је да рекреација мора да траје најмање један сат недељно.

Одлучено је да пола сата плаћа послодавац, а још 30 минута вежбања премештено је у слободно време запослених.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 16. окт 2019, 21:19) - Гастарбајтер,пензионер [нерегистровани]

Другарска се песма ори!

За време Тита,ја гастарбајтер на одмору:Питам рођака,шта ради у селу за време радног времена:Ма,изашао сам (из фабрике!),да завршим један послић!

(среда, 16. окт 2019, 20:42) - anonymous [нерегистровани]

A u šta mi sve sebe ne ubeđujemo?

Da smo nebeski narod, da smo najbolja nacija (ne znam po čemu), da smo najpošteniji.
Da su svi na svetu pod uticajem Zapada, osim nas...
Sve laži do laži i izmišljotine.
U SFRJ smo radili 8 sati...kako da ne! Od tih 8 sati, efejtivno se radilo samo 4 sata (50%), a možda i manje. A dugovi države rasli i na.kraju rasturili SFRJ, jer se 4 sata (7‐11) ispijala kafa/piva/rakija, lakirali se nokti, švalerancija...

(среда, 16. окт 2019, 18:47) - anonymous [нерегистровани]

Sami sebe ubedjuju

To je zapadno ispiranje mozga sa vecitom teznjom zdrave nacije koja maksimalno radi i nikada nije bolesna. I onda sami sebe ubede da se lepo osecaju.

(среда, 16. окт 2019, 12:30) - anonymous [нерегистровани]

Veca zamisljam

Vec zamisljam ove nase sunarodnike po raznim kancelarijama, koji se do 12h odmamuravaju od starleta, alkohola i ko zna cega, da njima kazes ajmo malo vjezbati. Radije ce prihvatiti litru rakije da pometu ako je donio ko.
Ne vjezba se da ne bi bio prehladjen, nego da imas izduvni ventil koji je prirodan i normalan i koji treba svakom od nas, a da ventil nisu pijanke, splavovi, bludnicenja sa starletama itd. Dugorocno ovo prvo ce ti pomoci da i u starije dane imas manje problema sa raznim kostanim i drugim tezim oboljenjima i da lakse podnosis starost, a ovo drugo ce te vec poslije 55 god. uciniti matorim konjem koji se jedva vuce i ima 101 bolest a i dalje nosa flasetinu zeste sa sobom. Sta je za pojedinca a i drustvo korisnije?

(среда, 16. окт 2019, 09:00) - Beogradjanka [нерегистровани]

Ne verujem

Prvo:kakve veze imaju te vežbe sa smanjenjem bolovanja?Radim u firmi gde imamo 3 prof fizičkog,a dvoje su i treneri u nekim sportovima.Ništa manje nisu bolesni od drugih.
Drugo:zašto da mi to bude obaveza/osim što će oni koji fizikališu da budu produktivniji na poslu i da donose benefit poslodavcu!/ako nisam iz te priče,prosto mi se..neće.
Treće:em te nateraju,em ti uzmu pola h tvog,slobodnog vremena..užas
Kada pročitam ovakav članak ili onaj o Japancima koji toliko rade na poslu,da im je nova moda da povremeno “dremaju“,što na istom,što u metrou..jer tako pokazuju,opšte rado prihvaćeno ponašanje,da izgaraju na poslu!!!
Nismo mi na ovoj planeti samo sa jednim ciljem da budemo potrošna roba poslodavcima,a to nam se polako uvodi kao imperativ.Ok,pošteno odradiš svoj posao,a onda živiš ono što jesi.
Proleteri svih zemalja,ujedinite se!