Трчите ујутру или увече, али никако испод целофана и шушкаваца

Најтоплије годишње доба доноси нам многе пријатне вечери и јутра, па неки рекреативци уместо у теретани вежбају на отвореном. Ипак, овако високе температуре могу бити опасне уколико се не придржавамо одређених правила, чак и када је рекреативно трчање у питању.

Справе и стазе за трчање на отвореном ту су да би се користили када је лепо време. Међутим, да ли су велике врућине то „лепо и право време“ за физичку активност?

Трчати око осам сати ујутру када је овако топло није толико лош избор, оценила је Ивана Павловић из београдског тркачког клуба „Ранинг“ додајући да ниједно време није адекватно, али да оно што је важно је да се адекватно обучемо.

„Ако трчите или тренирате на справама морате да обучете нешто лаганије – што шире ствари, ништа што је тесно, што се припија, да постоји ваздух који циркулише, да би вам било хладније“, објаснила је Павловићева.

У оваквим временским условима тренира се рано ујутру или касно увече. Такође, врло је важно шта једемо и када то радимо.

„Не можете да вечерате у 10 увече па да одете на стазу рано ујутру. Вечерајте до шест-седам да би тело имало времена да храну свари да ујутру већ у шест-седам будете на стази, то би било идеално“, нагласила је Павловићева.

Када се говори о физичким активностима током лета, важно је подсетити се значаја хидрирања и кроз течност са електролитима и кроз храну.

„Храна треба да буде лагана, што више воћа и поврћа, тиквице, краставац, целер... све оно што помаже да се боље хидрирате и боље издржите тренинг јер се тело више умара на врућинама, много је теже трчати лети него зими, а идеална температура за трчање је 10 степени“, открива Павловићева.

Многи топло време желе да користе за вежбање да би се више знојили како би смршали. То може озбиљно угрозити здравље.

„То је баш опасно, нарочито ношење разних појасева, целофана, шушкавца на температурама изнад 30 степени, тако се само прегревају се кости и мишићи. Никако то немојте радити“, поручила је Павловићева.

број коментара 0 Пошаљи коментар