Ботокс – отров који нас (можда) чини лепшим

Ближе се матурске вечери. Нови правилник о употреби соларијума донекле је заштитио здравље девојака, а шта је са медицинским третманима у козметичким салонима?

Иако углавном служи за улепшавање, не треба заборавити да је ботокс отров и да њим треба да рукују само они који су за то школовани.

„Ботокс филере и хијалуроне раде само лекари. Мислим да је јако важно да не треба мењати те две ствари и ми смо професије које се допуњују. Ако наши клијенти желе, ми их радо препоручимо у ординације које раде филере и хијалуроне, а ми се придржавамо протокола неге коже“, каже Тања Курчубић, власница козметичког салона.

Овим послом првенствено се баве лекари, специјалисти пластичне реконструктивне и естетске хирургије, дерматолози, могу и лекари опште праксе, стоматолози, или они који су прошли едукацију по пропису стручне комисије Министарства здравља.

„Али не курсева на које свакодневно наилазимо у смислу да су то једнодневни курсеви неког произвођача филера или неког произвођача ботокса који врше едукативне курсеве, издају неке сертификате. То нису сертификати који дају за право таквим особама да се баве овим процедурама, естетским“, изричит је проф. др Ненад Степић, председник Удружења за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију.

Поред стручности, важни су и услови у којима се ове процедуре обављају. По правилу, то би морале бити ординације или клинике.

„У случајевима убризгавања филера, хијалуронских филера, давања ботокса или неких сличних процедура, заиста се мора водити рачуна о стерилности, с обзиром на то да кроз те ситне, убодне ране, нормална бактеријска флора, која је најчешће стафилококна флора, уношењем у дубље слојеве коже може изазвати инфекције, односно умножавање таквих бактерија које онда постају патолошка бактеријска флора“, одјаснио је доктор Степић.

Козметички салони у којима се дају ботокс или филери морају имати одобрење санитарне инспекције.

„То захтева једне нове услове, тако да у том случају санитарна инспекција мора то да одобри. То подразумева разне ствари, као што су много веће квадратуре, да морате имати посебне просторије, стерилне услове“, рекла је власница салона Тања Курчубић.

Иначе, по подацима Министарства здравља, прошле године контролисано је око 1.500 козметичких салона, а санитарни инспектори нису, кажу, пронашли ниједан салон у којем се користи ботокс.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 22. мај 2019, 12:59) - anonymous [нерегистровани]

Otrov

Botox je nervni otrov. Ništa manje ni više pa ko nema u glavi nek izvoli