Исхрана са пуно натријума – најштетнија

Нова научна студија о утицају исхране на здравље Института за метрику и евалуацију здравља на Универзитету у Вашингтону показала је да је исхрана са пуно натријума одговорна за 33 од 100.000 смрти, пише „Блумберг“.

Режим исхране у којем се конзумира пуно црвеног меса показао се много мање штетним него што се мислило, са само две смрти у 100.000.

Натријум представља највећи ризик у исхрани у САД, од 15 укључених држава у истраживање.

„Иако су натријум, шећер и масти били у фокусу дебате о исхрани у последњих неколико година, резултати истраживања показују да су главни фактори ризика, који резултирају смрћу, исхрана са високим садржајем натријума, ниским садржајем целих зрна, мало воћа, мало орашастих плодова и семенки и мало поврћа“, каже доктор Ашкан Афшин, главни аутор студије.

У првих десет прехрамбених фактора који узрокују највећи број смртних случајева на глобалном нивоу, осам је повезано са ниским уносом здраве хране, а не са високим уносом нездраве хране, наводи се у истраживању.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 22. апр 2019, 20:16) - anonymous [нерегистровани]

najiskrenije

mene je vise strah takvih doktora nego bilo koje bolesti.

(понедељак, 22. апр 2019, 13:01) - Đuson [нерегистровани]

Hrana

Da bi se ovo ustanovilo nije potrebno ići u školu

(понедељак, 22. апр 2019, 11:36) - anonymous [нерегистровани]

..........

Ne treba puno razmisljati, najbolje je od svega po malo i sto raznovrsnije. Ako lek uneses u velikoj kolicini i on te truje. Kolicina je ta koja pravi razliku izmedju otrova i dobrobiti.

(понедељак, 22. апр 2019, 08:29) - anonymous [нерегистровани]

Preventiva

je potpuno strana rec jer kad bi bilo preventive mnogi "strucnjaci" u mnogim oblastima nebi imali sta da rade. Sigurno da prednjaci ishrana ko bi proizvodio zdravu hranu za milijarde ljudi na planeti to je prosto nemoguce tu se dodaju svi moguci satojci i aromati da se manipulacija nebi primetila i naravno lepe sarene etikete ali jos glavniji su lekovi i farma-industrija koja zgrce milijarde i milijarde i naravno medicina kao poslednja karika u lancu mislim da je ipak bolje nerazmisljati jer ovo vodi u zabludu.

(понедељак, 22. апр 2019, 08:26) - anonymous [нерегистровани]

Zdrava ishrana

Svako može da bira šta će da unese u svoj organizam.Većina hrane nam jeste zatrovana,ali velika je razlika između belog hleba,margarina,pašteta,salama,pavlake i između domaćeg hleba od raženog brašna,zdravih žitarica(heljda,proso,spelta),ribe,jaja.
Svako može da izabere da li će doručkovati ovo prvo ili ovo drugo.Da li će da se prežderava slatkišima,sokovima i brzom hranom,ili će užinati voće i uz svaki obrok jesti salatu.

Postoje načini da se prskano voće i povrće očisti od pesticida,makar delimično.Uvek možemo izabrati neku zdraviju varijantu obroka,makar delimično zdraviju.
Samo treba imati volju i biti kreatovan u osmišljavanju obroka.Ili se jednostavno možemo vaditi na to kako nam je ionako sve zatrovano i nagrnuti na slatkiše,pljeskavice i ćevape.

(понедељак, 22. апр 2019, 07:53) - Драагооољуб [нерегистровани]

Колективно тровање!

А, ГДЕ данас да нађеш здраву храну?? Свако семе које купиш је већ хемијски обрађено, онда попрскаш усев да га неби окопавао, и ето - нема више здраве хране! Трују нас на одложено - као пацове, да не приметимо! Храна је ДАНАС у највећем делу узрок "модерних" болести и смрти. Наследни фактори ТУ играју малу улогу, и УВЕК су подстакнути загађеном храном!! Да не говорим о разним "додацима" готових производа, Е-$&#! Со, шећер и брашно су ТУ мала деца!!