Љутa папричица може и да лечи

Амерички стручњаци су, у недавно завршеном истраживању, открили да љута папричица није само зачин многим гурманским јелима, већ и потенцијални лек за спречавање ширења малигних ћелија. Капсаицин, кључни састојак љутих паприка, може да успори напредовање рака плућа.

Проучавајући у лабораторији ефекте капсаицина на три типа ћелија рака, стручњаци Универзитета „Маршал“ у Западној Вирџинији су открили да ова супстанца зауставља први корак ширења рака, познат као метастаза.

Наиме, у тестовима на мишевима, код којих су већ примећене метастазе, утврђено је да су они који су уносили капсаицин имали знатно мања подручја агресивних ћелија рака у плућима од других, јер је био блокиран протеин који игра кључну улогу у расту и ширењу малигних ћелија.

Према речима стручњака, раст ћелија претворио се у самоуништавајући процес па је и тумор престао да расте.

Ипак, иако представља потенцијално нову терапију против метастаза код пацијената обољелих од рака плућа, за клиничку употребу капсаицина потребно је неутралисати његове непријатне пропратне ефекте као што су гастроинестинална иритација, грчеви у стомаку и осећај печења.

О значају овог открића најбоље говори податак да тек сваки десети пацијент доживи пет година након постављања дијагнозе, јер се болест обично већ проширила на друге органе.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 19. апр 2019, 13:34) - AA [нерегистровани]

Crvene male papricice lece i cir zeluca PROVERENO I TACNO

U Japanu crvenim malim papricicama lece i cir zeluca.
Moj otac je imao cir na zelucu i izlecio ga je jeduci samo male crvene papricice (ne ukiseljene).
Pre toga mu je cir pucao desetak puta, vise puta zavrsavao u sok sobi i odbijao nekoliko puta operaciju, ispijao razne terapije i vodio stroge dijete ali sve uzaludno.
Na kraju je cuo za ovaj nacin lecenja u Japanu i probao. Ispalo je vise nego odlicno.
Vec vise od dvadeset godina moze da jede sve bez problema i nikada mu vise cir nije pucao.
Doktori koji su govorili da se izbegava ljuto (pored svega ostalog - kiselog, slatkog, ...) su priznali da i oni cesto to koriste ali nesmeju da preporucuju pacijentima jer to spada u nadrilekarstvo.
Cinjenica je da problema vise nema i da se moj otac preporodio posle ovoga, pa sada ponovo vodi normalan zivot i ne posecuje lekara.