Француска забрањује употребу адитива Е171 у исхрани

Титанијум диоксид ће од 2020. године бити на листи забрањених додатака прехрамбеним производима у Француској. Таква одлука уследила је након што је национална агенција за здравље и безбедност саопштила да нема довољно доказа који би гарантовали безбедно коришћење тог адитива.

Означен као адитив Е 171, титанијум диоксид се користи у различитим производима, укључујући чоколаде или жвакаће гуме, пренео је Ројтерс.

Француска је 2017. године наложила детаљно истраживање те супстанце, после објављене студије о здравственим ефектима титанијум диоксида на животиње.

Према резултатима студије француског Националног института за агрикултуру (ИНРА) титанијум диоксид пролази кроз зид црева и долази до других делова тела животиње.

Из Националне агенције за здравље и безбедност (АНСЕС) је речено да за сада нема довољно доказа којима би се утврдило да је наведена супстанца безбедна за коришћење у људској исхрани.

Француска влада каже да ће о одлуци обавестити Европску комисију и остале чланице Европске Уније.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 17. апр 2019, 21:58) - anonymous [нерегистровани]

sve to ce da se pojede... u Srbiji

Onda da pozurimo da pojedemo sto vise toga dok ga ne zabrane... ah da, kod nas u Srbiji ce da bude toga i kad ga zabrane drugde, ipak treba negde da se proda a kod nas je kontrola takva kakva je, bitno da se pojede.

(среда, 17. апр 2019, 21:30) - anonymous [нерегистровани]

Recept zdrave hrane

Titanijum dioksid. Kako to samo moćno zvuči... Šteta za zabranu, ali ima tu još zvučnih sastojaka, bez brige.