Женама и добар холестерол може правити проблеме

И добар холестерол има своје лоше стране, нарочито у менопаузи, тврде амерички стручњаци. У недавном истраживању они су открили да се у овом периоду живота код жена мења величина и структура молекула и смањује његова заштитна улога у чувању артерија.

Познато је да ХДЛ холестерол чува срце померајући лоше масноће од артерије, до разградње у јетри и елиминисања из тела. Ипак, у менопаузи његове високе вредности то често не чине.

Због бројних промена, честице доброг холестерола се мењају што их онемогућава да артерије адекватно штите. Због тога, према речима истраживача, конвенционалне методе мерења нису довољно поуздане, јер ХДЛ холестерол није само једна врста честица, него цела група, различитих величина, облика и структуре.

Већи број мањих честица, показала су истраживања Универзитета Питсбург, значи и мањи ризик атеросклерозе код жена у постменопаузи, а већи број великих ХДЛ честица повезан је с већим ризиком атеросклерозе, нарочито код жена које су близу или у менопаузи.

Ипак, ове специјализоване анализе раде се веома ретко, због чега жене у средњим годинама нису ни свесне ризика од болести срца, на основу класичних анализа нивоа масноћа у крви, напомињу стручњаци.

број коментара 0 Пошаљи коментар