Док седимо, у крви нам се гомилају шећер и масти

Истраживања показују да начин живота који подразумева доста седења, може озбиљно да наруши здравље. Резултати испитивања навели су неке стручњаке да упореде негативне ефекте таквог начина живота са последицама које за здравље изазива пушење.

Тимови истраживача са универзитета у Белфасту и Улстеру открили су да се превише седења може повезати са скоро 70.000 смртних случајева у Британији, уз годишњи трошак од 700 милиона фунти. 

Поремећаји које су повезани са праксом дугог седења су кардиоваскуларне болести, дијабетес типа 2, одређени облици рака (као што је рак плућа), ментални поремећаји, промене у финкционисању мишића и повећани холестерол.

Ипак, у студији које је рађена крајем 2018. године а објављена је у часопису "American Journal of Public Health", наводи се да, иако је седење често било изједначено са пушењем, а неки извори чак и сугеришу да је пушење сигурније од седења – седење и пушење нису за упоређивање.

Како старимо – све више седимо 

Према подацима британске Националне службе за здравство, велики број одраслих у Великој Британији проводи више од седам сати дневно седећи или лежећи, што се обично повећава с годинама на десет сати или више. 

Научници су утврдили да, у Великој Британији, девет одсто случајева рака дебелог црева, осам одсто рака материце, 7,5 одсто рака плућа, 17 одсто случајева дијабетеса типа 2 и око пет одсто случајева кардиоваскуларних болести, може бити спречено, ако се промени пракса претераног седења и лежања.

„Чак и ако сте физички активни, седење током дужег временског периода штети вашем здрављу“, рекао је др Мајк Бренан из Британске службе за јавно здравље.

Када је реч о поређењу претераног седења са пушењем, у студији објављеној у часопису "American Journal of Public Health", истраживачи тврде да су здравствени ризици повезани с пушењем далеко већи од оних који се односе на седење. Додају да је претходна студија која је анализирала 1,2 милиона људи у 54 државе, показала да је претерано седење одговорно за 3,8 одсто смртних случајева, док је 21 одсто смртних случајева међу мушкарцима и 17 одсто међу женама – приписано пушењу.

У студији се такође наводи да је утицај седења на финансијске трошкове нижи од утицаја пушења. Наиме, 735 милиона фунти однесу последице седења, а пушење чак шест милијарди фунти годишње.

Лекари свакако препоручују да се у градском превозу стоји, да се користе степенице уместо лифта и да се уместо гледања телевизије или у рачунар, слободно време посвети неком хобију.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 29. мар 2019, 16:01) - anonymous [нерегистровани]

Nisam pametan

Nikad mi neće biti jasno kako neko sam sebe svesno truje i ubija duvanim, i opet neće da prestane, iako bi tako bio zdraviji, a i uštedeo gomilu para!?

(петак, 29. мар 2019, 15:17) - anonymous [нерегистровани]

Bolje ovako

Zato ja umesto da sednem uvek prilegnem.

(петак, 29. мар 2019, 11:38) - Igor [нерегистровани]

poruka

Kuda ide ovaj svet , a ljudi su krivi vecinom sami sebe upropastavaju?