Код лекара чекањем испред ординације или испред екрана

Можда ће чекање испред лекарских ординација постати прошлост. До медицинске помоћи може се стићи и онлајн. Једна од највећих компанија те врсте одлучила је да развије видео консултације широм Европе.

Француско-немачка компанија са онлајн платформом за медицинске прегледе сада сарађује са 75.000 здравствених радника и 1.400 здравствених установа у Француској. Жели да се прошири по читавој Европи. Међутим, лекаре брине квалитет консултација и сигурност података. 

„Мој страх је да ће неки лекари испред екрана убрзати консултације. На крају, најважнији део лекарске консултације је анамнеза. Постављање правих питања захтева време, чак и ако познајемо нашег пацијента“, сматра др Флоријан Гју из Француске.

Очекује се да ће новина стићи и у Немачку током наредних месеци.

„Направили смо видео-консултације са 500 лекара пре неколико месеци. Прихваћено је изнад наших очекивања. Око 100 практичара већ користи овај метод. Могу да остану код куће, ураде видео консултације са својим пацијентима, направе дигитални рецепт који шаљу на свој рачун, а пацијент може да плати и путем интернета“, каже Станислав Њукс Шато, кооснивач компаније.

Мишљења пацијената се разликују. Неки сматрају да у иновацији нема ничег лошег и да треба да постоје обе врсте прегледа, и лични и онлајн. Други мисле да је непосредни контакт са доктором нешто што онлајн преглед тешко може да замени.

Из компаније тврде да су сви подаци потпуно безбедни, али је додатан проблем то што пацијенти могу да се прегледају онлајн само код лекара који су се укључили у овај систем, а то не морају бити њихови доктори.

Остали аутори: Нада Руменић Петрић
број коментара 0 Пошаљи коментар