Утврђена веза између марихуане и психозе

Према најновијим истраживањима, код људи који свакодневно користе марихуану постоји три пута већа вероватноћа да ће доћи до развоја психотичних поремећаја у односу на оне који је не користе.

Легализација марихуане, како за медицинску, тако и за слободну употребу, наставља да се шири светом иако могући здравствени ризици или користи нису у потпуности познати.

Резултати најновијег истраживања објављени у часопису Лансет сајкајатри (Lancet Psychiatry), потпуно су у складу с претходним експериментима који указују да честа употреба марихуане са високом концентрацијом ТХЦ може бити штетна по ментално здравље.

„Говоримо о људима који испуњавају дијагностичке критеријуме и који се јављају службама за ментално здравље како би добили адекватан третман у лечењу психозе. Дакле, имали су симптоме психозе ширег спектра, укључујући и халуцинације које су трајале најмање седам дана“, нагласила је Марта Ди Форти, руководилац ове студије.

Да би се разумело да ли постоји веза између коришћења марихуане и психозе, Ди Форти и њени сарадници су прегледали податке добијене из 10 европских и једног бразилског града.

Истраживачи су анализирали податке више од 1.200 људи без психозе и упоређивали их са 900 људи који су у том петогодишњем периоду имали прве знаке психозе. Утврђено је да се психоза чешће појављивала код људи који су свакодневно користили марихуану.

Поред тога, истаживачи су приметили да је у градовима где је употреба марихуане легализована стопа психотичних поремећаја у целокупној популацији већа. На пример, у Амстердаму, где је марихуана са високим процентом ТХЦ широко доступна, и код оних људи који су пријављивали да је свакодневно користе, шанса да ће доћи до психотичних епизода била девет пута већа у поређењу са онима који је нису користили.

Такође, 30 одсто испитаника са психозом пријавило је да свакодневно користи марихуану у поређењу са само седам одсто људи из контролне групе. Исто тако, употреба марихуане са високом концентрацијом ТХЦ је била чешћа код пацијената него код контролне групе, односно 37 одсто у поређењу са 19 одсто.

Све у свему, људи који су свакодневно користили марихуану имали су три пута веће шансе да ће имати психотичне епизоде у поређењу с људима који је никада нису користили, проценили су истраживачи. Но, вероватноћа се повећавала и до пет пута код оних који су свакодневно користили марихуану високе јачине.

Међутим, ова студија не може да искључи могућност постојања „обрнуте узрочност“, што значи да људи са психозом имају већу склоност ка коришћењу марихуане но здраве особе, сматра Сузана Гејџ са Одсека за психолошке науке Универзитета у Ливерпулу, која је коментарисала овај чланак.

У међувремену, психијатар Дејвид Роан истиче да је важно развити свест код људи да веза између употребе марихуане и психозе постоји. „То би могао бити један од најјачих разлога да многи размисле о одлагању употребе марихуане, или бар да смање учесталост коришћења, ако не и да потпуно престану са употребом“, верује доктор Роан.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. мар 2019, 10:15) - Gregor [нерегистровани]

Bravo

Apsolutno ste u pravu! Nema puno šta da se doda, a pogotovo oduzme. Podržavam!

(четвртак, 21. мар 2019, 09:10) - Romana Klem [нерегистровани]

Utvrđena veza između marihuane i psihoze

Nije istina. Pošto je velika prohibicija još uvek na snazi, dobijamo i ovakve vesti. Hiljadama godina se marihuana koristi i to baš za opuštanje i smirenje, lečenje i prevenciju, nikog nije usmrtila, a aspirin jeste. I molim vas da vesti na ovakvom servisu, javnom i nacionalnom budu ipak u granicama istine. Jer je ova biljka istraživana kao ni jedan drugi preparat i najlekovitija je i najneophodnija. Treba da se uči o endokanabinoidnom sistemu receptora , jer endokanabinoidna deficijencija dovodi do loših stanja, a najviše do psihičkih poremećaja dovode stege i zabrane. Treba da razgovaramo i da se prihvatamo, pa da budemo ljudi, valjda.

(четвртак, 21. мар 2019, 08:42) - anonymous [нерегистровани]

Legalizacija

Legalizujte lepo sve droge ali pod par uslova: da svaki narkoman bude registrovan u javno dostupnoj bazi podataka i da dobije legitimaciju, sa kojom moze da kupuje drogu, u posebnim prodavnicama za to i to samo onu kolicinu koju mu lekar dozvoli. Sa druge strane, za ilegalne trgovce drogama treba da postoji kazna od barem 30 godina robije. Za par godina bi resili problem narkomanije.

(четвртак, 21. мар 2019, 08:15) - anonymous [нерегистровани]

Zanimljivo

Ne moze da se iskljuci obrnuta uzrocnost, da su osobe sa psihozom sklonije koriscenju marihuane nego zdravi ljudi. Tacka

(четвртак, 21. мар 2019, 08:11) - Влада [нерегистровани]

---

Наклапање, претпоставке и недоказане тврње. Очигледна намера да се оцрни биљка која је многим оболелим од најтежих болести олакшала или чак помогла.

(четвртак, 21. мар 2019, 08:00) - anonymous [нерегистровани]

@Marihuana

У праву си! И велебиље исто: опасно је и не треба ха користити.

Само што велебиље није забрањено!

(четвртак, 21. мар 2019, 06:37) - anonymous [нерегистровани]

Marihuana

Marihuana je najveca glupost. Zdrav razum govori da je ne treba koristiti..

(четвртак, 21. мар 2019, 00:17) - anonymous [нерегистровани]

naslov i tekst

nidje veze

(четвртак, 21. мар 2019, 00:04) - Aca [нерегистровани]

Psihoza

Kako alkohol utice na ljudsku psihu, a legalan je. I koju bolest moze da dobije covek od svakodnevog koriscenja alkohola. Ciroza,delirium...