Папир преко даске на ве-це шољи не штити од инфекција

Стручњаци тврде да коришћење папирне хигијенске пресвлаке за ве-це шоље неће зауставити бактерије, а да је стављање тоалет папира још горе. Поручују да је прање руку после употребе тоалета најважније за спречавање зараза.

Вероватно се осећате мало удобније или сигурније када хладну пластику даске ве-це шоље прекријете слојем тоалет папира или папирном пресвлаком. Ако сте мислили да је то један од начина да се спречи и контакт са бактеријама, стручњаци вам поручују да се варате! 

Прекривање даске на ве-це шољи неће зауставити бактерије и неће вас са сигурношћу сачувати од заразе, тврде стручњаци.

„Пресвлаке за ве-це шоље су упијајуће и порозне, а бактерије и вируси су мали, па тако без проблема пролазе и кроз њих као и кроз папир који стављате на ве-це шољу“, рекла је Кели Рејнолдс, истраживач јавног здравља са Универзитета у Аризони.

„Ризик од заразе је много већи када се пушта вода, јер се тада дешава да делићи фекалија кроз ваздух допру до руку, па и до уста и носа“, додала је Рејнолдсова.

Доктор Вилијам Шафнер, професор превентивне медицине на Универзитету „Вандербилт“ се слаже да пресвлаке за ве-це шоље нису корисне. Додатно је, међутим, навео резултате новог истраживања, које је оповргло предрасуде о томе, да даске са ве-це шоља могу да шире болести и заразе које се преносе сексуалним путем.

Када је реч о покривању даске на шољи тоалет папиром, научници тврде да таква пракса може чак и да погорша ствари.

„Стављање комада тоалет папира преко даске као импровизираног покривача, само повећава површину за размножавање бактерија“, рекао је Рејмонд Мартин, директор британског удружења власника јавних тоалета.

„Ипак покривање даске на шољи папиром има и позитивне ефекте. „Људи, када прекрију шољу, углавном после тога, на њу и седну, а не 'лебде' изнад ње. На тај начин спречавају прскање из шоље“, објаснила је Кели Рејнолдс.

„Највећи ризик у јавним тоалетима односи се на допирање фекалних материја у уста и то преко прљавих руку“, рекла је Рејнолдсова. Додала је да је зато најважније добро опрати руке после коришћења тоалета, и то трљањем сапуницом у трајању од 20 секунди пре испирања.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 19. мар 2019, 08:43) - Q [нерегистровани]

Ha ha ha ha...

... stravično glup tekst ali sam ga pročitao sa zadovoljstvom!
%)

(уторак, 19. мар 2019, 01:37) - anonymous [нерегистровани]

neee

NE mogu se sloziti Sa ovim!! Nema logike!!

(понедељак, 18. мар 2019, 22:55) - andra [нерегистровани]

Ali

Zato je cucavac bio zakon!!!

(понедељак, 18. мар 2019, 22:52) - anonymous [нерегистровани]

Prskanje iz šolje

Čekajte, šta to prska dok se sedi na šolji? A naravno da se peru ruke, svašta. I naravno da postoje bakterije, zato imamo imuni sistem. A ako na dasku mora da se sedne, onda je prvo obrišem papirom ili vlažnom maramicom, neću sigurno samo da lepim papiriće po njoj. Ove stvari zaista kao da pišu ljudi koji nikada u WC ušli nisu.

(понедељак, 18. мар 2019, 22:17) - anonymous [нерегистровани]

Pitam se

Kakvi naucnici rade ovakva istrazivanja?