Слушалице – дискретне и штетне

Практичне су и дискретне. Колико су забавне, толико су и штетне. Слушалице данас користе скоро све генерације.

Лекари и стручњаци опомињу кориснике да слушање гласног звука у дужем временском периоду може оштетити слух. Многи се тога не придржавају.

Губитак слуха међу младима у свету се приписује неправилној употреби слушалица, које могу бити и извор инфекција.

Истраживања показују да просечан корисник слушалица у увету има 40 одсто више бактерија од особе која их не користи.

„Уколико тон слушалица држимо на нивоу звука 4 и то траје сат времена дневно, увек се исте ћелије стимулишу тако да постоји велика вероватноћа да у неком периоду тај део опсега звучности не ради. Значи уво је као софтвер,као каблови, један прегори то не ради,“ каже оториноларинголог др Александар Вујовић.

Слушалице нам омогућавају да звук шаљемо директно у уво и да он буде и виши од 150 децибела нивоа звучног притиска. А толика јачина одговара звуку који ствара млазни авион док стојите поред њега. Препорука стручњака је скоро двоструко мање децибела.

„Узмите слушалице и ставите у ухо и ја који стојим поред вас чујем тај звук. Значи да је звук у слушалицама прејак. Јачина звука расте квадратом растојања од извора до увета које прима тај звук, што значи да ако ја вама дупло ближе приђем звук ће се дупло више повећати. Или у неким мерама, 6 децибела ће да буде виши. Што вам ја више пута будем прилазио иако су те раздаљине све мање и мање звук ће се стално дупло повећавати,“истиче дизајнер звука у РТС-у, Срђан Бајски.

„Ако мислиш да си занимљивији ако уђеш у школско двориште са музиком, па макар онда угаси тон. Мислим да је то више постао неки тренд као са слушалицама се иде, са слушалицама се улази у школу, у градски превоз. Ако је то део модног детаља онда бар угасите тај тон. За родитеље је савет, уколико дете носи слушалице ако му се обратите и оно вас не чује, то је прејако,“ закључује др Вујовић.

Према ранијим истраживањима 68 одсто младих који су повређени или су погинули у саобраћајним несрећама, имали су у ушима слушалице.

 

 

Остали аутори: Нела Станковић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 15. мар 2019, 16:56) - anonymous [нерегистровани]

Дупло више је 3, а не 6 децибела...

...иначе баш бих волео да доктор објасни који је то ''волумен'' или ниво звука 4 ? Занимљива тема, али је текст ''танак'', штета... Иначе, многи данас слушају аудиокњиге, предавања и разне лекције преко слушалица... Све најбоље за РТС!!!