Ни у Кини банке сперме не могу да реше проблем неплодности

Прошле године у Кини је рођено два милиона деце мање него 2017, иако је укинута политика једног детета. Неки се нерадо одлучују на друго дете, а неки због неплодности не могу да добију ни прву бебу. Једно од решења су и банке сперме, али потражања далеко премашује понуду.

Банка људске сперме у Сичуану, на југозападу Кине, у 2018. години имала је само 800 регистрованих волонтера. Годину раније, било их је двоструко више.

Али Сичуан није усамљени пример. Суседна провинција Шанси доживела је чак и већи пад, чак за 60 одсто. Двадесетједногодишњи студент Џанг Јун одлучио је да донира своје сперматозоиде и прође кроз читав процес. То укључује тест плодности и тест на ХИВ, и све укупно траје око 10 месеци.

„Читао сам о донацији сперме на интернету. Након што сам ушао дубље у тему, схватио сам да је то чин доброте“, објашњава овај донор.

Џанг је део мање заједнице људи који су донатори сперме. Број донатора се смањује делом и због дискриминације и лоше информисаности становништва.

„Као и многи, нисам потпуно против тога, али бих морао више да размислим о томе због здравствених разлога и приватности“, каже један мештанин Ченгдуа у провинцији Шанси.

Ову ситуацију још нешто чини додатно озбиљном. Подаци из различитих центара за донацију сперме широм земље показују да коришћењем само 15 до 20 одсто прикупљене семене течности може да резултује трудноћом. Ли Фупинг, директор сичуанске банке сперме, објашњава да је то последица неколико фактора.

„Главни разлог је тај што су критеријуми за доноре и њихову сперму веома високи. А стрес на послу и нездрав начин живота утичу на квалитет сперме“, рекао је Ли Фупинг.

Како број прихватљивих донора опада, тако расту потражња за спермом и проблем неплодности. Парадоксално, јаз се повећао откако је Кина укинула вишедеценијску политику контроле рађања. Захтеви банке сперме у Сичуану порасли су 15 одсто у последње две године.

„Имамо још много посла како бисмо образовали јавност о сексу и репродуктивном здрављу“, истакао је Ли Фупинг.

У Кини постоји више од 20 банака сперме широм земље, а очекују се и нове, јер оно што долази из постојећих није довољно.

Остали аутори: Немања Милутиновић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 12. мар 2019, 13:50) - bata [нерегистровани]

i oni kao i mi

i kinezi žive svoj američki san kao i mi... i odvešće ih u propast kao i nas.