ММР вакцина у Србији – обухват вакцином порастао, чекамо одјављивање епидемије малих богиња

И Србија се, због сумње у ММР вакцину, суочила са епидемијом малих богиња. Вест о резултатима великог истраживања спроведеног у Данској, који су показали да веза између вакцине и аутизма не постоји, привукла је велику пажњу у моменту када чекамо одјављивање епидемије малих богиња на територији земље.

Сумња на ММР авакцину почела је 1998. године када је теорију о повезаности са аутизмом објавио гастроентеролог Ендрју Вејкфилд. То је демантовано, Вејкфилд је потом избачен из Удружења лекара Енглеске.

Многе земље у међувремену објавиле су истраживања и студије где су резултати оповргли постојање везе. У Јапану је спроведено велико истаживање. У тој земљи мале богиње су искорењене, деца не добијају ову вакцину, а број оболелих од аутизма се није смањио, напротив, расте из године у годину.

И Србија се, због утицаја антивакциналног лобија и сумње у ММР вакцину, суочила са епидемијом малих богиња.

Професор др Дарија Кисић Тепавчевић епидемиолог Института за јавно здравље „Батут“ истакла је да су резултати најновијег истраживања апсолутно одбацили хипотезу било какве повезаности ММР вакцине и аутизма.

„Морам да напоменем и да ниједна студија са научним истраживањем није потврдила ту врсту повезаности и надамо се да се у будућности неће ни причати о овој теорији за коју се показало да је бесмислена“, истакла је др Кисић Тепавчевић.

У Србији, од краја октобра 2017. године, када су забележени први случајеви малих богиња, до данас забележено је готово 6.000 случајева, од чега је 15 случајева било са смртним исходом.

„Нажалост, ми смо на тежи начин показали како мале богиње могу да буду изузетно озбиљно обољење. Међутим, од тада до данас учинили смо много, пре свега на имунизацији где је обухват овом вакцином значајно порастао“, истакла је др Кисић Тепавчевић додајући да то значи да је свест читаве популације и родитеља порастао.

Ниво колективног имунитета се приближава заштитном нивоу. Такође, у последњих шест месеци није било пријављених компликација нити случајева са смртним исходом, што индиректно показује да је степен колективног имунитета сада велики.

„Почетком фебруара регистрован је последњи оболели. Уколико се у периоду максималне инкубације, што је у овом случају 21 дан, а затим ни у периоду двоструке максималне инкубације не потврди ниједан случај ове болести можемо да одјавимо епидемију“, објаснила је др Кисић Тепавчевић. 

„Вакцине су доступне има их у довољним количинама и надамо се да ће у наредном у наредном периоду да се настави овако висок обухват и да ће да се задржи висок ниво колективног имунитета који ће да нас штити од ширења ове болести“, закључила је епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар