Отрови којима чистимо кућу

Детерџенти и друге хемикалије, које су нам свакодневно на дохват руке и те како могу бити опасне по здравље, упозоравају стручњаци. Најопасније су оне које држимо испод лавабоа и ве-це шоље.

Више штете него користи ако голим рукама покушате да очистите сопствено купатило, због чега су рукавице добродошле, а и наочаре ће вас штитити.

„Већина хемијских средстава које свакодневно користимо за одржавање хигијене, пре свега у кухињама и купатилима, су агресивна, јер садрже компоненте које ми у лабораторијама држимо у специјализованом простору“, каже професорка Невенка Рајић.

Према њеним речима, таква средства су хлороводонична киселина, која се најчешће налази у препаратима за скидање каменца, или хипохлораста киселина која налази у средствима за одмашћивање и антибактеријско деловање.

Хемикалије које су штетне можемо заменути: содом-бикарбоном, лимуном, сирћетом, прашком за пециво.

„Пошто направите лимунаду и од остану трагови луминске киселине, њоме можете да очистите каменац са славина. Сода бикарбона у додиру са сирћетом долази до једноставне хемијске реакције којом се издваја угљен-диоксид, чиме могу да се покрену нечистоће које су запушиле одвод“, саветује Невенка Рајић.

За рерну, објашњава, може да се користи прашак за пециво.

„Заједно са сирћетом оставити да стоји неких 20 минута и касније то једноставно пребрисати. Рерна ће остати чиста након тога“, истиче Рајићева.

На свакој хемикалији мора да постоји знак за упозорење да не сме доћи у контакт са кожом и слузокожом, јер може да их оштети.Можда ће вам требати више времена и труда да направите природна средства за чишћење, али ћете њиховом употребом очувати здравље и животну средину.

Остали аутори: Светлана Лабус
број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 28. феб 2019, 11:09) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Najbolje

Je koristiti soda bikarbonu i sirce.

(четвртак, 28. феб 2019, 09:55) - anonymous [нерегистровани]

???

Auuu bre ljudi moji mi smo cudo samo pisemo i pricamo o takvim stvarima pa ako se dokaze da je nesto stetno onda neka zabrane takva i slicna sredstva i gotovo. Sta je sve dokazano da je stetno i samo bla bla bla...a niko nije pokrenuo i icijativu da zabranjuju takve stvara.