Синдром хроничног умора – подмукло обољење са озбиљним последицама

Синдром хроничног умора утиче на милионе људи широм света. Особе са синдромом хроничног умора најчешће се жале на екстремни умор након било каквог напора: болови у мишићима и зглобовима, проблеми са спавањем и рационалним размишљањем.

Може да траје месецима, понекад и годинама, црпи енергију и снагу због чега се радне способности оболеле особе знатно смањују.

Оболела особа није свесна од чега пати, често проблем не препознаје ни околина, па је оптужују да је лења и да неће да ради. Ни медицини није лако да открије узроке који могу бити најразличитији.

„Синдром хроничног умора је озбиљно обољење и велики проблем у свету, а врло је могуће да имамо епидемију. Примера ради, у САД имате два и по милиона дијагностикованих случајева синдрома хроничног умора, а сматра се да је то тек 10 одсто правог броја“, истиче неурокардиолог Бранислав Миловановић, управник Интерне клинике КБЦ „Бежанијска коса“.

Према његовим речима, бројни синдроми могу да укажу на ово стање.

„Обично је први синдром замарање, али онда може да дође до проблема са штитном жлездом, па до скакања шећера. Осим тога, долази до аритмија и миокардитиса. Код жена може доћи до полицистичних јајника и других гинеколошких проблема. Аутономни нервни систем је први који је на удару“, објашњава Миловановић.

Најчешћи узрок је, како каже, акутна или хронична инфекција.

„Занимљиво је да се углавном траже бактерије и када се не пронађу, не тражи се даље. Међутим, не размишља се о вирусима, који су главни проблем – Епштајн-Бар вирус, цитомегаловирус, варичела зостер и херпес вируси. Уз те вирусе, који су најчешћи узрок, имамо и хламидије, микоплазме и борелије“, наводи управник Интерне клинике КБЦ „Бежанијска коса“.

Лечење зависи од тачног дефинисања узрочника – уколико је бактеријска инфекција дају се антибиотици, ако су вируси онда се морају давати антиоксиданси.

Миловановић истиче и да проблем понекада представљају његове колеге које не придају значај или погрешно дијагностикују. Тако је један од његових пацијената имао 23 дијагнозе пре него што му је откривен синдром хроничног умора.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(четвртак, 08. авг 2019, 12:39) - dr24 [нерегистровани]

rešenje možda postoji

Pod uslovom da smo iskorenili infekciju a da problem hroničnog umora i dalje postoji potrebno je proveriti da li na mestu na kome spavamo ili provodimo dosta vremena postoje podzemne vode, jer to može biti razlog zbog koga se naša energija ne obnavlja. Ako i to nije razlog treba probati sa suplementacijom. Odlično su se pokazali Koenzim q10, bio maka, gin seng i za sada neprevaziđeni Cordyceps sinensis koji klinički dokazano povećava nivo ATP -a u ćeliji, obezbeđuje potrebnu energiju i povećava sagorevanje kiseonika. Probajte nećete pogrešiti!!!

(недеља, 28. јул 2019, 11:11) - mila [нерегистровани]

me/cfs

Bolest je registrovana u WHO jos 1963, to je ME/CFS, Jako tesko je dobiti dijagnozu bilo gde u Evropi jer lici na kombinaciju vise dijagnoza (depresija, i druge) a leka nema, moze u najboljem slucaju samo da se ublaze simptomi.

To je strasna bolest, umor se poredi sa umorom kod kancera u zavrsnom stadijumu. Lek ne postoji. Samo jedan jako mali broj (mislim oko 1-3%) uspe da ozdravi i to oni sto su imali blazi oblik.

Citajte, ima puno na internetu i filmova i studija i dokaza....

(недеља, 09. јун 2019, 18:39) - anonymous111 [нерегистровани]

Dear

Osjecam hronicni umor 4 godinu za redom..U prve tri bi prosao posle pola godine , a sad traje 8 mjeseci cak. Ne znam sto da radim

(понедељак, 04. мар 2019, 07:22) - mirko [нерегистровани]

virusi i bakterije

Meni je pomogao prof.Milovanovic. Nijedan lekar nije hteo da me prihvati kao pacijenta jer toliko simptoma da ima covek po njihovom ima samo psihijatrijski slucaj. Prof. Milovanovic me je prihvatio za pacijenta i za tri dana nasao u cemu je problem. Hvala mu od srca, jer covek sa toliko titula prica sa pacijentom kao obican covek.

(недеља, 03. мар 2019, 09:13) - anonymous [нерегистровани]

Spavanje

Ja imam problem sa spavanjem. Koliko god da spavam meni se jos uvek spava i sve sam umoran i malaksao, i ne mogu nikako da se naspavam da budem odmoran, i jedva radim na poslu i ne znam kako to da izlecim.

(недеља, 03. мар 2019, 03:19) - Ilija Arbutina [нерегистровани]

Hronični umor

Teško je naći ovako velikog čovjeka sa ovoliko širokim spektrom znanja, uvaženi gospidin profesor Branislav Milovanović je jedan od rijetkih koji se u potpunosti posvetio svome zvanju i radi to iskreno sa ljubavlju , sada je vodeći lider na ovim prostorima i šire a budućnot će pokazati da je među najboljima u svjetu.

(среда, 27. феб 2019, 23:00) - anonymous [нерегистровани]

@ Sasvim nesto drugo

Neznam da li ste doktor gospodine , ali ste 100% u pravu.Upravo to je problem koji ste naveli kod obolelih pacijenata i moze se leciti na prirodan nacin jednostavno.

(среда, 27. феб 2019, 21:43) - anonymous [нерегистровани]

Cuh

Šta milioni milijarde ljudi imaju sa tim problem.

(среда, 27. феб 2019, 21:31) - anonymous [нерегистровани]

Toksini

Neko je lepo primetio da su toksini.
Ne mora da bude problem samo u crevima.
Raznorazni ventilacioni sistemi, ozon (drugi gas po otrovnosti)...
Stradaju razni organi. Ukljucujuci jetru.

(среда, 27. феб 2019, 14:15) - Hronicna [нерегистровани]

Hronicni

Takodje kod mene dijagnostifikovan, posle nekoliko godina zivota bez energije, mnogo bolova, lutanja, zalecen promenom zivotnog stila i intenzivnom fizickom aktivnoscu. Zvuci paradoksalno ali fizicke vezbe mogu da rekonstruisu mozak.