Нова терапија за дијабетес чува срце и бубреге

Двадесет милиона људи сваке године убију заједно кардио-васкуларне болести, обољења бубрега и метаболичке болести. Због дијабетеса у свету годишње премине најмање милион и по људи, а шећерна болест код многих проузрокује и компликације. Достигнућа и појаве нових терапија дају наду многима.

Дијабетес може да утиче и на слабљење вида, бубрежних функција, срца... компликације не могу да се изброје. Зато терапију, која држи под контролом, али и као домино ефекат, утиче да не дође до других здравствених проблема, и страни и домаћи стручњаци називају револуционарном.

У Чикагу, на недавном конгресу посвећеном борби против болести срца, највећу пажњу изазвало је управо представљање резултата у коришћењу таквог лека.

„Ова студија није обухватила само болесне људе, већ хиљаде и хиљаде здравих особа код којих дијабетес који се не лечи може да направи болесне људе, а нажалост доведе и до смрти“, рекао је Петер Лин из канадског Центра за истраживање кардиоваскуларних болести.

„Ја сам нефролог, а дијабетес је један од главих узрока слабљења и отказивања бубрега, због чега неретко ти пацијенти морају на дијализу или трансплантацију. Лек утиче и на смањење гојазности, а снижава и крвни притисак“, објаснио је проф. др Џорџ Бакрис са Универзитета медицине у Чикагу.

Поред свих фактора ризика који утичу на појаву кардио-васкуларних болести, дијабетес је независни фактор ризика, који можда и највише утиче. Зато нова терапија даје наду и кардиолозима. Пацијенти у Србији за сада ову терапију не могу да добију о трошку државе.

„Учесталост компликација кардио-васкуларних болести – инфаркти, изненадна срчана смрт, инвалидитети било које врсте, све до можданог удара – је до 50 одсто мања, када је примењена нова група леква из домена инхибитора. За својих 33 године колико радим у кардиогији, не сећам се лека који је довео до таквог побољшања прогнозе наших болесника“, истакао је проф. др Синиша Павловић са Клинике за кардиоваскулране болести КЦС.

„Делују преко бубрега, повећавајући излучивање глукозе, али истовремено делују протективно на срце и на бубреге. Струка је већ почела да разговара са надлежнима, и са Фондом и са Министарством и радимо заједно на томе да пробамо да нађемо начин да се и ови лекови укључе у праксу“, истакао је проф. др Небојша Лалић, директор Клинике за ендокринологију КЦС.

У свету, са дијабетесом живи око 425 милиона људи. Од компликација изазваних дијабетесом годишње умре и до четири милиона људи. У Србији, дијабетес има око 700.000 становника док су кардио-васкуларне болести и даље најчешћи узрочник и оболевања и смртности.

Остали аутори: Ана Стаменковић
број коментара 16 Пошаљи коментар
(среда, 09. окт 2019, 17:22) - Vesna [нерегистровани]

Lek za dijabetes 2

Saznala sam, odnosnu cula sam da na Kubi ima lek na prirodnoj bazi, lek koji se dobija cedjenjem secerne trske i vrlo efikasan za secernu bolest.Kako se zove lek, i da li ima i u nasim apotekama?Hvala.

(субота, 05. окт 2019, 12:32) - Gaga [нерегистровани]

O novom lijeku

Pojavila sevinformacija da ti novi ljekivi ubzavaju izbacanje secera preko bubrega a da je nus pojava infekcije mokracnih kanala i besike

(субота, 05. окт 2019, 12:28) - Dragan [нерегистровани]

Ljekovi

Svi ljekovi za diabetis iz pocetka djeluju posle pola godine nista ili vrlo malo , pocinje da skace secer

(среда, 25. сеп 2019, 10:58) - valjevkusa [нерегистровани]

xdsf

Istina ....

(понедељак, 02. сеп 2019, 10:27) - Dejan Vasiljević [нерегистровани]

istina

Potpisujem sve što si napisao. Iz ličnog iskustva.

(понедељак, 02. сеп 2019, 10:26) - Dejan Vasiljević [нерегистровани]

Ne lupetaj kad ne znaš

Lično sam od svog endokrinologa dobio ovaj lek pre 9 meseci i moj problem sa dijabetesom se potpuno okrenuo u pozitivnom smeru. Mislio sam da više nikada neću imati normalnu vrednost glukoze, ali od kad pijem ovaj lek rezultati su došli u normalu. Ne mogu da verujem. Zato svaki komentar da je to reklama za farmaceutsku mafiju (ne sporno je da ona postoji) ne stoji. Ovaj lek je stvarno revolucionaran.

(уторак, 27. авг 2019, 06:45) - Aleksandar Jakovljević [нерегистровани]

Forxiga 10 mg

Jedan sam od onih neodgovornih dijabetičara tipa 2. Koristim Diaprel i Glukofaž, ali su rezultati razočaravajući. Šećer se kretao između 8 i 14 promila. Sve sam svaljivao na svoj gurnanluk, dok juče nisam posetio svog endokrinologa koji mi je dao još tri meseca do prelaska na insulin. Prepisao mi je Forxiga 10 mg uz postojeću terapiju. Pitao sam ga da li lek zaista vredi probati ili da sebi olakšam život prelaskom na insulin. Rekao je da vredi pokušati, a kao jedinu manu naveo je samo cenu od 2500 dinara. Da ne dužim, kupim odnah lek, popijem prvu dozu i jutros, posle ko zna kojeg perioda šećer 6,2. Da li je to efekat nove terapije ili slučajnost, videću u narednom periodu, pa vas obaveštavam. Veliki pozdrav, Sale

(петак, 12. јул 2019, 22:24) - Pelinkovac [нерегистровани]

Reklama za farmaceutsku industriju

Igrajte se Vi samo sa lekovima.
Kada počnu da peku genitalije od infekcija presešće Vam "lek"

(четвртак, 14. феб 2019, 22:32) - Misa [нерегистровани]

Lek protiv dijabericnog stopala

Postovani niste napisali kako se zove lek i da li moze da se kupi samo na Kubi ili i kod nas i koja je cena.

(понедељак, 11. феб 2019, 10:04) - anonymous [нерегистровани]

Lek

Lek se zove Forxiga kosta 2500 din prepusuje se kao dodatna terapija uz insulin,doza bolusnog insulina se uz ovaj lek drasticno smanjuje i nema pikova.