„Једе као мећава, а не гоји се“ – тајна се крије у генима

„Лако је њему. Ја чим поједем нешто, одмах ми се залепи“, једна је од реченица када људи описују пријатеље који безмало испразне фрижидер и не угоје се ни грам. Најновије научно истраживање каже да има истине у томе.

Бити мршав изгледа да није само питање здраве исхране, већ и генетике. Научници су открили одређене генетске регије које омогућавају неким људима да буду мршави.

Међународни тим који је своје истраживање објавио у часопису ПЛОС џенетикс (PLOS Genetics) сматра да су за витак стас неких људи више заслужни гени неголи обраћање пажње на исхрану.

Упркос томе што су протеклих година научници пронашли стотине различитих генетских промена које повећавају шансу да људи постану гојазни, много мање пажње било је усмерено на потрагу за генима чији је ефекат потпуно супротан.

Овај пут, стручњаци су упоредили узорке ДНК од 1.600 особа у Великој Британији са индексом телесне масе испод 18 са узорцима 2.000 изузетно гојазних људи и 10.400 људи уобичајене масе.

Осим тога, узимани су у обзир детаљно попуњени упитници, у којима су испитаници морали да дају информације о свом стилу живота и потенцијалним поремећајима у исхрани.

Тако је откривено да гојазни људи врло често поседују гене повезане са вишком килограма. Са друге стране, витки људи су имали врло мало поменутих гена, али су имали промене у генетским регијама које се повезују са здравом мршавошћу.

Вођа истраживања, професор Садаф Фаруки са Универзитета Кембриџ, позвао је људе да мање осуђују гојазне људе.

„Ова студија први пут је показала да су здрави мршави људи често такви зато што су мање оптерећени лошим генима који су повезани са гојазношћу, а не зато што су морално супериорнији или имају снажнију вољу, како често воле да истичу“, наглашава Фаруки.

Ипак, стручњаци истичу да упркос овим закључцима на стање тела умногоме и даље утичу начин живота, исхрана, стомачна флора и физичка активност.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(субота, 26. јан 2019, 02:52) - anonymous [нерегистровани]

Ulaz - izlaz

Ulaz (hrana) treba da je manji od izlaza (potrošnja), govorio je naš poznati lekar Ljubomir Pfaf, i kraj priče. Kakva genetika, kakvi bakrači. Zar mislite da su ispitanici iskreno odgovarali o prehrambenim navikama?

(субота, 26. јан 2019, 00:42) - ooonojaanonymous [нерегистровани]

ooonoja

Od onog što je prikazano u kuhinji u realnosti meso bude do 11 puta bolje spremljeno ovo je slikano u prolazu za nedelju dana . Probati moju supu to nema na svetu nepostoji

(петак, 25. јан 2019, 18:08) - anonymous [нерегистровани]

Zadnja dva reda

Od celog clanka dva poslednja reda su vise nego tacna. Cista matematika. Ja lupam slaninu i jaja skoro svako jutro. Pritisak, linija, raspolozenje, sve super. Izbacio sam iz ishrane secer i brasno. Pre toga sam stalno kupovao proizvode sa redukovanom masnocom, a to je najgore, jer se takvi proizvodi nabiju hemijom da bi ih ikako mogao pojesti. Svi znaju za ono kad kupis pakovanje napolitanki i pojedes jednu, momentalno ti se otvori rupetina u stomaku i tada je celo pakovanje ode u sledecih par minuta. Neka hvala.

(петак, 25. јан 2019, 17:23) - anonymous [нерегистровани]

Cuh

Nema obroka posle 18 sati i problem resen.

(петак, 25. јан 2019, 16:11) - anonymous [нерегистровани]

Nišlija

Ja imam 2m i 150kg,brat 2m i 90kg,Ja evo od jutros sam samo jednom jeo(dve prženice)i večeras planiram jednu sarmu samo a on juče smo se kidali ja i keva,jeo je pun tanjir torte brzo kao Čarli Čaplin u jednom serijalu!Moj brat od tetke je gojazan možda više od mene a naša baba po ocu je imala sve takvu braću.Brat povuko na kevinu liniju.Sve je do određenog gena,ubeđen sam kad vidim brata i mene!

(петак, 25. јан 2019, 15:31) - septik [нерегистровани]

"dobri" i "loši" geni

Sve je relativno, u davna vremena gomilanje masti je bila prednost, a i sada bi bila prednost u sl. neke kataklizme

(петак, 25. јан 2019, 14:36) - Slavisa [нерегистровани]

Genetika

U vojsci gde sam ja sluzio imali smo ishranu svi jednaku. Svi smo bili isti. Visi ljudi su bili malo mrsaviji a nizi su bili malo siri. Bio je obrok bez repete. Ja sam inace mrsav. Na pocetku vojnog roka je bilo i debelih i mrsavih ali kasnije svi isto mrsavi. Moj drugar vidi mene kako jednom u 7 dana pojedem malo vise a on krka svaki dan tako. Plus sto odvali nekad kao ja puta pet i onda to jednom sto sam ja jeo previse zapamti i vrti u glavi ko pokvarena ploca. O secerima da ne pricam. Svi debeli ljudi melju slatko. Ja slatko malte ne, ne jedem uopste. Posle prica kako ja jedem vise a mrsav sam. Ima genetike ali maksimalno 10 posto. Propustljiva creva, zdravlje ....