Вишак килограма оставља тело без одбране од рака

Већ неколико студија показало је да су особе са прекомерном тежином подложније развоју карцинома у неком животном периоду. Британски научници недавно су открили и зашто је то тако.

Због вишка масноћа имуни систем гојазних особа често затаји, јер се липиди акумулишу на одбрамбеним ћелијама које су задужене за уништавање оних које се неправилно метаболишу.

Уз то, нагомилане масноће спречавају даљу деобу одбрамбених ћелија-убица и правилно функионисање имунолошког система, упозоравају научници. Ризик од развоја разних облика карцинома тако је за чак 49 одсто већи међу особама са вишком килограма.

Овај податак нарочито забрињава уколико се у обзир узме чињеница да готово две милијарде људи на свету има прекомерну тежину и да се овај тренд не смањује.

Према подацима само из Велике Британије, из Битсон института за проучавање рака, сваки двадесети случај појаве карцинома у овој земљи последица је гојазности, баш због немогућности „масних“ лимфоцита да реагују у првој линији одбране организма при појави канцерогених ћелија или тешких инфекција, услед липидне метаболичке парализе, упозоравају стручњаци.

број коментара 4 пошаљи коментар
(уторак, 18. дец 2018, 20:30)
anonymous [нерегистровани]

Čuj Britanci daleko dogurali...

pre će biti da ih stranci guraju, tj. odliv mozgova koji finansiraju of viševekovne pljačke ostatka sveta.

(недеља, 16. дец 2018, 16:24)
anonymous [нерегистровани]

Kom

Čitao sam da su Britanci najviše dogurali kada je u pitanju lečenje kancera, tako da im ja lično verujem, iako nisam deo te struke. Generalno gojaznost ne može doneti dobra, a vezu gojaznosti sa rakom možemo osvariti putem teorije o kiselosti organizma čemu gojaznost doprinosi; duboko verujem u utemeljenost ove teze.

(недеља, 16. дец 2018, 13:15)
anonymous [нерегистровани]

Šećer je glavni razlog nastanka raka. Pomažu mu sva zračenja radio talasa.

Šećer pravi salo, a ne mast. Šećer povećava kiselost organizma što rak obožava. Tamo gde ima manjka kiseonika, to rak voli. Šećer se i u pankreasu pretvara u mast. Povećava se nivo Insulina. Telo zbog viška insulina reaguje kao da je napadnuto. Javlja se otpornost na insulin. Sledi dijabetes. Onaj šlauf oko stomaka je posledica šećera, a ne masti. Šećer rafinisan, ali i iz skroba ( i pivo). "Voćni" sokovi po prodavnicama i naravno najveći ubica od svih HFCS, visoko fuktozni kukuruzni sirup. Dodaje se, veoma često u prehramenoj industriji. Kada jedete voće organizam "zna" kada je dosta, dok kod HFCS nema taj "senzor". Samo bi jeli još, još, još tih slatkiša, sokova i ostale hrane gde se taj sirpup meša.

(недеља, 16. дец 2018, 12:00)
anonymous [нерегистровани]

Briranci posebno vole da lupetaju kada je reč o medicini

Možda i više od bilo koje druge nacije na svetu. Tako su godinama lupetali o korisnosti alkoholnih pića, a još uvek tvrde da najveća opasnost preti od masnoća, a ne šećera (ugljenih hidrata). Sad još i ovo. Ubedljivo najveći broj veoma gojaznih ljudi umire od problema sa kardiovaskularnim sistemom. Čak i ako bi u nekom trenutku oboleli od raka, većinom ne dožive da se to dogodi. Dakle, ovo je kao da su rekli da gojazni imaju veće šanse da poginu od pada saksije na glavu, jer usled tromosti ne mogu da se izmaknu.