Сок од поморанџе смањује ризик од деменције

Уместо кафе, много је боље попити чашу сока од поморанџе, саветују стручњаци. Осим што крепи организам, сок од многима омиљеног цитруса смањује и ризик од деменције за готово 50 одсто јер повољно делује на централни нервни систем, показују резултати недавно објављене студије Универзитета у Бостону.

Осим витамина Ц, сок од поморанже садржи и многе друге састојке који штите мозак, открили су научници Универзитета у Бостону, истражујући како конзумирање воћа и поврћа утиче на појаву и развој неких неуролошких обољења.

Студијом, која је трајала 20 година, обухваћено је 28.000 мушкараца, а резултати показују да су припадници јачег пола – који су сваки дан пили малу чашу сока од поморанџе – имали 47 одсто мањи ризик за развој проблема са памћењем, праћењем инструкција или сналажењем у познатим подручјима, који могу да буду рани показатељи пада активности мозга и деменције.

Исхрана богата антиоксидансима код њих је спречила драстичну дегенерацију мозга,до које долази старењем ћелија. У исто време, спречава се нагомилавање штетних молекула али и чува потребан доток крви до мозга, наглашавају научници.

Нутриционисти наглашавају да је најбоље конзумирати свеже воће, затим, уколико је то неопходно, свеже самлевени плодови уз додатак воде, а уколико желите да уживате у соку обавезно га мало разблажите водом.  

Остали аутори: Маја Спирић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 09. дец 2018, 16:00) - ooonoja perla [нерегистровани]

ooonoja perla

Od male perle do dinosaurusa :D sve ključne stvari sam ja pitao po 10 puta