Правовремена дијагноза кључна у случају коксаки вируса

На Клиници за кардиоваскуларне болести Клиничког центра Србије успешно се лечи коксаки вирус типа Б који, осим других органа, напада срчани мишић. Више од 10 година су размењивали искуства са престижним медицинским институцијама у свету да би наши лекари сада брзо могли да открију вирус и у већини случајева излече оболелог.

Коксаки вирус припада типу ентеровируса, постоји А и Б, код нас се јавља лети и у јесен. Спада у болести прљавих руку, преноси се најчешће респираторним путем, може проћи без икаквих симптома, а фактори ризика су увек генетски.

Кардиолог интерниста Клиничког центра Србије, доцент Дејан Симеуновић каже да се пацијенти најчешће жале на неке специфичне тегобе: „Недостатак ваздуха, малаксалост, отежано дисање, може доћи и до фебрилног стања са високом температуром, синкопалних напада, губитка свести, различитих поремећаја срчаног ритма, па чак и до изненадне смрти“.

Сада нови стандарди показују да је могућа правовремена дијагноза код пацијената када се посумња да имају коксаки вирус.

„Једини начин да се докаже да је коксаки вирус одговоран за упалу срчаног мишића је да се, после спроведених дијагностичких неинвазивних процедура, уради ендомиокардна биопсија, што је у нашем центру већ више деценија рутина. Из узорака ендомиокардне биопсије се ураде три врсте анализа – патохистолошки преглед, имунохистохемијски и молекуларне технике којима се докаже присуство вирусног генома“, објаснио је проф. др Арсен Ристић, кардиолог КЦС.

Катарина Ранковић, која се пре 10 година излечила од коксаки вируса, каже да је три пута била на проверама док није установљено да коксаки није прошао потпуно, да се и даље бави спортом, те да нема никаквих последица од вируса.

После опоравка који траје неколико недеља пацијенти се врате својим пословима, а мање је оних којима је потребно више времена за опоравак.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 10. дец 2018, 20:31)
Sandra Jakovljević [нерегистровани]

Koksaki virus

Vec tri godine bolujem od koksaki virusa grupe B.Zbog nesvestica, lupanja srca i bola u grudima doktori iz Panceva su me slali na razna snimanja i prosla sam mnoge specijalisticke preglede da bi zbog dobrih sbih rezultata konstatovali da imam bolest verovatno neke psihičke prirode.Kada sam se obratila dr.Milovanovicu na KBC Bezanijska kosa on je odmah posumnjao na koksaki virus i poslao me da uradim analize na Torlaku.Tamo mi je potvrdjeno da imam koksaki grupe B.Vec 3 godine se borim.Imam miokarditis koji je virus izazvao, pijem aloju vitamine i minerale ali i dalje imam dobre i lose dane i virus nikako da pobedim.Kako da se izborim sa tim kada sam godinu dana lutala od lekara do lekara i izgubila na vremenu.Kao pacijent uradila sam sve sto sam mogla tj.obratila se lekarima cim sam imala tegobe i kako sada da izlecim virus kada je mozda i kasno.Hvala dr.Milovanovicu jer zahvaljujuci njemu znam dijagnozu.