Да ли је доручак најважнији оброк?

Дан без доручка је као аутомобил без горива, тако кажу они који први оброк не пропуштају. Они који га преспавају или у журби прескоче не мисле да губе много јер ће надокнадити ручком.

Да би смршали или одржали линију многи се запуте у теретану. Осим тога поједини избегавају и храну. Нарочито доручак. Да ли је здраво вежбање на празан стомак и да ли је доручак најважнији оброк проверавамо најпре у теретани.

„Доручак јесте најбитнији оброк, али уколико се одлучите на неки вид тренинга ујутру пре доручка, то може да буде неки лагани кардио. Уколико радите неки тежински тренинг типа кросфит или тренинг са оптерећењем, тада бих препоручио доручак обавезно. Уколико га не узмете можете да нашкодите мишићима, чак и да их губите, а не обрнуто“, тврди тренер Драгутин Мрдак.

У зависности од тога коме шта прија, доручак је важно обавити пре него што спакујете торбу за теретану, саветује тренер. А ево и предлога шта је најбоље јести.

„Најбоље је угљене хидрате комбиновати тако да буду пре и после тренинга јер ће они да нам дају енергију која ће се лагано ослобађати и нећемо имати нагле падове шећера“, саветује тренер.

Не само када вежбате, већ и за обављање свакодневних активности доручак је неопходан, истичу нутриционисти. Прескакање првог оброка почетак је стварања лоших навика.

„Телу је потребна енергија како би се покренуло ујутру, тако да ће оно хранљиве материје повући из резерви, међутим, вероватно око поднева, имаћемо јако потребу за храном и то за слаткишима или нечим масним. У таквим ситуацијама ћемо најчешће посегнути за неком брзом храном или слаткишима, који ће нас поново увести у тај лош круг јер ће нам нагло подићи шећер затим и спустити“, објашњава нутриционисткиња Маја Стојановски.

Журба и кашњење најчешћи су изговори оних који доручак прескачу. Зато да би привукли муштерије, али и подстакли људе да редовно доручкују у бројним ресторанима осим акција, довијају се и на друге начине.

„Сталним неким новитетима и убацивањем и нових доручака. Наши најчешћи клијенти су пословни људи, ми заправо доручак служимо од пола девет, тако да је то веома битно, јер пре посла или у току пауза око десет сати буде нам највеће интересовање за доручак“, каже кувар Никола Јовановић.

Исто чине и пекаре, у којима доста више људи потражи јутарњи оброк. Без обзира шта изаберете важно је да доручкујете најкасније сат времена по устајању. Јер одлагање доручка и још горе изостављање дугорочно може да остави озбиљне последице на здравље, тврде лекари.

„Метаболизам се прво успорава јер се брани, чува своје резерве, уколико се то често понавља метаболизам се потпуно успорава и намирнице не могу да се искористе на адекватан начин. То може да доведе до појаве болести, такође повећава и инциденцу кардиоваскуларних догађаја, поремећаје метаболизма и шећера“, истиче докторка Дома здравља „Стари град“, Бранка Лазић.

Осим бројних стручњака који тврде да је доручак најважнији оброк, тело је то које шаље најбоље сигнале. Ујутру је метаболизам најбржи и зато не треба прескакати доручак. Требаће вам 10 до 15 минута да га спремите и уживате у њему.

Остали аутори: Вишња Вишњић Милић
број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 09. дец 2018, 19:58) - anonymous [нерегистровани]

E

Vise se ne zna sta je dobro... Meni je metsbolizam bio prebrz dok sam ozbiljno i svakodnevno trenirao bez obzira sto nisam jeo tj doruckovo prva 4 sata. E sad da l je dobro ili nije ne znam, al ja sam se dobro osjecao. Potrebni su neki mnogo ozbiljniji tekstovi gdje ima vise razlicitih misljenja, za i protiv, koji upucuju na neke naucne radove svetski poznatih organizacija i koji su lako provjerljivi, ovakojedino sto nam ostaje je da se odlucimo za ono koje je po nasem misljenju bolje.

(недеља, 09. дец 2018, 09:43) - anonymous [нерегистровани]

Nas narod

Od svih teorija i nauke koja se godinama diskutuje,nas narod izgleda najvise voli lekovitu gudu.

(недеља, 09. дец 2018, 08:40) - anonymous [нерегистровани]

Kako da ne

Italijani doruckuju jedan mali korneto i kafu i zive deset godina duze od Srba.

(субота, 08. дец 2018, 20:27) - Nele [нерегистровани]

Svako jutro jedno jaje ...

... organizmu snagu daje.

(субота, 08. дец 2018, 16:22) - anonymous [нерегистровани]

Паметно размишљање

Слажем се доручкуј као краљ али ручај као краљица а вечерај као сиромах

(субота, 08. дец 2018, 15:06) - Đorđe [нерегистровани]

Da li je doručak najvažniji obrok?

Naravno da je doručak najvažniji obrok. Svakog jutra treba doručkovati sat vremena posle spavanja. Najzdravije je pojesti jaje što koka daje.
Prijatno :-)

(субота, 08. дец 2018, 14:30) - Nikola [нерегистровани]

Svako danas ima pravo da se nazove stručnjakom

Ovi ljudi, iako neki prilično uspešni u svojim profesijama, daju oprečna mišljenja i govore stvari koje nisu tačne. Opšte je poznato u svetu, a i naučne analize su pokazale, da to da je "doručak najbitniji obrok" nije tačno. I ako nekog malo više interesuje može da istraži npr "intermittent fasting".

(субота, 08. дец 2018, 11:53) - Лала [нерегистровани]

Народне пословице

Доручкуј сам, ручак подели с пријатељем, вечеру дај непријатељу.
Доручкуј као краљ, ручај као сељак или радник, вечерај као просјак.