Научници знали за генетски експеримент кинеског истраживача?

Кинез који тврди да је створио прве бебе са измењеним генетским кодом тражио је претходно савет за свој експеримент од више врхунских научника, што значи да је неко можда могао да спречи његов наводни подухват, који данас осуђују истраживачи и регулатори широм света.

Хе Ђанкуеј, у протеклих неколико година, имао је опсежне контакте са више истакнутих научника и етичара, који су знали или су претпостављали да он разматра могућност измене генетског кода ембриона и њиховог накнадног имплантирања у материцу, преноси АП.

Неки од научника којима се поверио нису сматрали да ће он заиста то учинити, док су други изразили забринутост, али то није имало ефекта, наводи америчка агенција.

Истраживач Хе Ђанкуеј тврди да је изменио ДНК близнакиња у покушају да их учини отпорним на вирус ХИВ-а, али његове тврдње не могу бити независно потврђене.

Многобројни научници су тај експеримент критиковали и осудили, а универзитети и различите организације истражују тај случај.

Група водећих кинеских научника је, супротно од Хеја, саопштила да је још прерано за покушај прављења трајних измена у ДНК које би могле да наследе будуће генерације.

број коментара 0 Пошаљи коментар