Појава болничких инфекција у Србији у опадању

Болничке инфекције подједнако плаше и пацијенте и лекаре. Најређе се јављају у Литванији, а најчешће у Грчкој. Последња студија о учесталости болничких инфекција показује да је Србија направила значајне кораке у спречавању појаве инфекција у болницама, па је тако смањена и смртност.

Бактерије су свуда око нас, на нама, у нама, али инфекције, поготово у болничким условима подједнако плаше и пацијенте и лекаре.

Најчешће болничке инфекције су стафилококе, стрептококе, ешерихија коли, клепсијела, а једна од најраширенијих у последње време је клостридија која доводи до тешких облика дијареје.

Шири се због неправилне употребе антибиотика и других лекова. Ако се на време не предузме одговарајућа терапија, може да доведе и до смртног исхода.

Директор Клинике за инфективне болести КЦС Горан Стевановић истиче да бактерије не можемо да победимо никада, али да можемо да их ставимо под контролу.

„Можемо да дамо пацијентима и општој популацији најбоље могуће услове и највећу шансу да преживе када су већ тешко болесни од других болести“, објашњава др Стевановић и подсећа да су болничке инфекције присутне у свим светским болницама.

На територији Европске уније спроведена је студија преваленције и, захваљујући ангажовању епидемиолога са Медицинског факултета професорке Љиљане Денић, таква иста студија спроведена је и у Србији.

„Једина смо земља ван ЕУ која је успела да спроведе студију по критеријумима ЕУ и добили смо у потпуности упоредиве податке са њима. Врло је значајно истаћи да је учествовало 65 здравствених установа, болница, а први пут су се укључиле болнице из приватног сектора“, објаснио је Стевановић нагласивши да су подаци показали да је у нашим болницама проблем болничких инфекција на нивоу таквих установа у ЕУ. 

Међутим, како је нагласио Стевановић, истраживање показује да се болничке инфекције смањују у болницама у Србији.

„Последњих година ради се на превенцији болничких инфекција и на рационализацији примене антибиотика зато је потрошња антибиотика смањена и то смањење је веома значајно, а као последица тога можемо рећи да се и болничке инфекције смањују“, закључио је др Стевановић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 01. дец 2018, 10:55) - Milan Matić [нерегистровани]

Spas sa srebrom

Još pre nekoliko godina je objavljen naučni članak, koji je citiran u najvećim naučnim časopisima, da je prof, Jems Kolins sa Harvarda dokazao da korišćenje jona srebra u sadejstvu sa antibioticima pojačava efikasnost antibiotika do hiljadu puta. Pri tom bakterije ne mogu da ispolje otpornost na antibiotike jer je mehanizam delovanja srebro-antibiotik drugog tipa. Biloški proces koji se tom prilkom odvija je vrlo složen i ovde ne bi mogao da se prosto objasni. Ovo za bolničke infekcije može da bude potpuni spas.
Probao sam ovu kombinaciju na sebi u prostom obliku uzevši koloidno srebro sa antibiotikom. Već posle samo nekoliko sati od počeka terapije nisam osećao nikakve simptome infekcije niti temperaturu.