Савремена терапија за дијабетес штити и срце

Сваких седам секунди у свету неко умре од последица шећерне болести. Како би се томе стало на пут, у Берлину су лекари из скоро целог света представили најновија открића у овој области. Екипа РТС-а присуствовала је Европском конгресу дијабетеса.

Свет се против дијабетеса бори истим оруђем – превенцијом на првом, а новим научним открићима на другом месту. Представили су их у Берлину.

„Ми сада знамо да око 80 одсто пацијената са дијабетесом умире од кардиоваскуларних болести. Најважније вести долазе од најновијих истраживања и ми сада имамо терапије које не само да смањују шећер, већ штите и срце“, објашњава Антонио Чериело из Италије.

Небојша Лалић из Клиничког центра Србије напомиње да су на конгресу представљени резултати нових студија које у целини скоро удвостручују број лекова који не само да успешно регулишу шећер, него и спречавају кардиоваскуларне болести.

„Сад их имамо чак шест у поређењу са три која смо имали до сада“, додаје Лалић.

А како ће се дијабетес и његове компликације у будућности лечити, чуло се у Берлину.

„Представљен је нови водич за лечење дијабетеса типа два, Америчке и Европске асоцијације. И то је велика ствар, јер ће то бити релеватно за све лекаре широм света“, указује Џон Нолан из Ирске.

У свету са дијабетесом живи око 415 милиона људи, односно свака 11. особа. Процењује се да ће до 2040. године ту хроничну болест имати око 642 милиона људи.

„Ја имам дијабетес тип један. Добио сам га пре 20 година. Ми радимо много на подизању свести, правимо кампање, едукујемо грађане“, прича Себастијан Хаустин из Немачке.

Порука лекара широм света – жеђ, појачано мокрење, умор, замагљен вид и губитак тежине не игноришите!

број коментара 3 пошаљи коментар
(уторак, 09. окт 2018, 08:19)
anonymous [нерегистровани]

dijabetičar

Naš zdravstveni sistem ne poznaje nove načine lečenja i nove terapije. U većini evropskih zemalja postoje insulinske pumpe koje se dobijaju od fonda kao i senzori za praćenje nivoa šećera u krvi. Kod nas insulinske pumpe dobijaju deca i žene koje planiraju porodicu, a senzori za kontinuirano merenje šećera u krvi kod nas ne može ni da se kupi.

(понедељак, 08. окт 2018, 08:08)
anonymous [нерегистровани]

Vest kao vest ali?

Dobro procitali smo vest, ali sto nije preneto I koji su to novi lekovi ili tretmani (radi se samo o sest), zar za toliko ljudi (vise stotina miliona) ostaju uskraceni za tu informaciju. I ako lekari treba da upute u novije nacine lecenja ipak ovo treba da bude javno publikovano da bi se spasli mnogi zivoti. Sta raditi ili sta ne raditi dok imate diabetis. Nadam se da ovo nece ici po principu sve informacije preuzele velike faramceutske industrije da bi ponovo zaradjivale na ime bolesti toliko ljudi?!

(понедељак, 08. окт 2018, 07:43)
anonymous [нерегистровани]

Diabetis

Svi znaju i kako se leci ali se ne isplati za zdravstvenu masineriju :)