Редовни одлазак у сауну смањује ризик од можданог удара

Редовни одлазак у сауну могао би да смањи ризик од можданог удара за више од 60 одсто код мушкараца и жена средњих и старијих година, резултати су нове студије објављене у часопису „Neurology“. 

Истраживање је спроведено на 1.628 мушкараца и жена од 53 до 74 године, а кардиоваскуларно здравље и учесталост појаве можданих удара код те групе праћено је 15 година.

Већина Финаца одлази у сауну барем једном недељно, а учесници истраживања били су подељени у три групе - једни су ишли у сауну једном седмично, други два до три пута, а трећи четири до седам пута.

Управо је последња група, са највећим бројем одлазака у сауну, имала 60 одсто мањи ризик од можданог удара у поређењу са онима који су сауну користили једном недељно. Средња група имала је 12 одсто мањи ризик у поређењу са првом групом.

Научници објашњавају да је ово само посматрачка студија, па не могу да тврде да је одлазак у сауну директно узроковао мању учесталост можданих удара.

Ипак, имајући у виду да је доказано да сауна има бројне здравствене предности, попут смањивања крвног притиска, побољшавању функције плућа, као и смањивањем ризика од срчаног удара, стручњаци објашњавају да се може закључити и да одлазак у сауну помаже код умањивања ризика од можданог удара, преноси Бизнис инсајдер.

број коментара 5 пошаљи коментар
(понедељак, 07. мај 2018, 10:15)
anonymous [нерегистровани]

re: sauna i knjiga

Pa verovatno bi te knjige trebalo stampati na plasticnim stranicama da se stranice ne bi smezurale...

(недеља, 06. мај 2018, 23:45)
anonymous [нерегистровани]

Ово сигурно нису слике из Финске

А је ли та здрава сауна овако, кад се седи у купаћим костимима и обмотан пешкирима?

У Финској одећа у сауни није законом забрањена само зато што ником не би пало напамет да ради тако нешто.

(недеља, 06. мај 2018, 20:08)
anonymous [нерегистровани]

Сауна и књига!??

И после више година редовног посећивања разноразних сауна нигде још нисам видео да неко чита књиге баш у сауни, иако волим да читам књиге, чак ни на мобилном. Свака част овим јунацима на слици; "whitout transpiration no inspiration".

(недеља, 06. мај 2018, 15:51)
anonymous [нерегистровани]

Mojim seljacima nije potrebna ni sauna, niti teretana, sve....

.....to imaju kod - kuce!!!

(недеља, 06. мај 2018, 12:42)
anonymous [нерегистровани]

Cuh

Pa zasto idu u saunu ako im preti opasnost od mozdanog udara.Mi koji neidemo smo srecom bezbedni.