Некада се ампутирало, данас се реконструише

Трансплантација лица, шаке, ноге, могућа је захваљујући микрохирургији... Да ли је медицина помоћу ове гране отишла и корак даље, чуће се на 14. Конгресу Европског удружења микрохирурга, који се од 5. до 8. маја одржава у Београду.

На једном месту окупиће се најбољи светски и европски микрохирурзи, долазе и пионири у овој области... Биће представљено више од 600 радова.

„Микрохирургија је једна софистицирана техника коју користе добро утренирани хирурзи, у ортопедији, пластичној хирургији, у било којој грани где могу врло ситне структуре, захваљујући средству за увећавање, микроскопу, и врло танким и малим концима и инструментима да реконструишу“, подсетио је на почетку свог гостовања у Дневнику председник Европске асоцијације микрохирурга, проф. др Марко Бумбаширевић.

Напредак је велики, цела хирургија кад гледамо кроз историју и векове углавном била ампутациона. Данас елементи који су оштећени или не постоје могу да се направе као нови или реконструишу и да се успостави функција, објаснио је Бумбаширевић.

Србија добија овим конгресом много јер ћемо познатим, великим хирурзима показати нашу земљу на најлепши могући начин, а Београд добија част да буде организатор, сматра професор и додаје: „Ја ћу се као председник овог удружења трудити да искористим прилику да нашим младим лекарима ово буде замајац, да крену да се баве овом веома важном и веома цењеном граном медицине“.

По питању омогућавања младима да уче од најбољих, Бумбаширевић је истакао да ће први пут у историји овог удружења постојати бесплатан микрохируршки курс за наше и стране младе лекаре, што је прва степеница у бављењу микрохирургијом, која је јако цењена у свим земљама света.

Српско удружење броји преко 20 реномираних микрохирурга, што свакако није довољно, а неопходна је и нова опрема, јер микроскопи брзо напредују и сада могу да се реконтруишу елементи који су величине петине милиметра са великим успехом.

„Ако желите да успете у животу, најбоље да радите оно што ради најмањи број људи на свету, ово је захтевно, тешко, али кад се једном уђе у свет микрохирургије, то је један зачарани круг, људи не одлазе и на неки начин се осећају супериорно у односу на друге хирурге“, поручио је на крају председник Европске асоцијације микрохирурга својим будућим колегама.

број коментара 2 пошаљи коментар
(субота, 05. мај 2018, 11:41)
anonymous [нерегистровани]

Najbolji doktor

Prava je sreca da imamo ovakve ljude.

(петак, 04. мај 2018, 18:31)
Miki... [нерегистровани]

Ne lipši magarče do zelene trave...

A kada će ovo biti dostupno običnim smrtnicima u Srbiji? Reklo bi se da ćemo još dugi niz godina biti slani kod "mesara" umesto mikro hirurga.