Кофеин чини да храна буде другачијег укуса

Оне који не могу да замисле почетак дана без кафе (или две) можда ће забринути откриће стручњака да конзумирање кофеина утиче на промену чула укуса.

Једно од дејстава кофеина је ометање рецептора аденозина. Међутим, они имају важну улогу у регулацији сна јер могу на утичу на то колико смо опуштени или поспани, што објашњава брзо разбуђивање након попијене шољице еспреса, пише Сајенс дејли

Резултати истраживања које су спровели стручњаци Универзитета „Корнел“ показали су да због ометања рецептора аденозина онима који уживају у кафи чини се да је храна мање слатка него што јесте.

„Када пијете кафу која садржи кофеин, она ће променити ваш доживљај укуса. Тако да ако једете пошто сте попили кафу или неко друго пиће са кофеином укус хране ће бити другачији него обично“, објаснио је један од аутора студије професор Робин Дандо.

Да би потврдили претпоставке, аутори студије поделили су испитанике у две групе. Сви су добијали исту кафу без кофеина, али је испитаницима једне групе накнадно додавано 200 милиграма кофеина у напитак, што је отприлике количина коју садржи обична кафа.

Свима је додата иста врста шећера, али су они који су пили кафу са кофеином оцењивали су је као мање слатку.

У другом делу студије испитаници су процењивали ниво сопствене будности и количину кофеина у напитку. Док су без обзира на то да ли су пили кафу са кофеином или без њега пријављивали исти пораст будности након попијене кафе, камен спотицања, без обзира на групу, била је количина кофеина.

„Само испијање кафе, уз мирис и укус најчешће је било праћене повећаном будношћу. Испитаници су се осећали разбуђеније чак и када кофеина није било у њиховим напицима“, истакао је Дандо додајући да је важан сам чин испијања кафе.

„Чак и када само мислите да радите нешто од чега ћете бити буднији учиниће да се осећате буднијим“, закључио је Дандо. 

број коментара 2 пошаљи коментар
(уторак, 13. феб 2018, 12:46)
anonymous [нерегистровани]

Droga

Prvi gutljaj kafe, prvi inhaliran dim cigarete, ubrizgavanje heroina i smrkanje kokaina uticu na pobudu jednog te istog dela mozga. Kafa i cigarete su legalni jer sporo ubijaju i ne svakog pa drzava dobro zaradjuje na onima koji su zavisnici od te dve legalne droge.

(понедељак, 12. феб 2018, 23:21)
anonymous Lala [нерегистровани]

Šta ja znam,

Ja bez kafe nemogu da zaspim .