Када је тањир пун зелениша, памћење је одлично!

Поврће попут блитве, зелене салате, зеља, кеља и спанаћа одлично утиче на когнитивне способности, поручују нутриционисти и додају да је то тако због обиља витамина Е који је важан за очување нервних ћелија.

Такозвану MIND дијету (дијету за ум) у последње време све чешће препоручују амерички нутриционисти и дијететичари, пише портал Веб ем-ди. Овакав план исхране посебно је усмерен на храну која утиче на бољи рад мозга, очување памћења и когнитивних способности.

Један од фокуса ове дијете је исхрана старијих особа, за које виталан мозак значи и већу независност и самим тим квалитетнију старост. 

Правила су јасна: уносите што више зеленог лиснатог поврћа.

Како истичу аутори дијете, истраживања показују да поврће попут блитве, зелене салате, зеља, кеља и спанаћа боље од другог поврћа утиче на когнитивне способности. Разлог за то је виши садржај витамина Е који у организму делује као антиоксиданс и посебно учествује у одржавању нервних ћелија мозга.

Овакво поврће тело ће најбоље искористити уколико је на јеловнику два пута сваког дана, најбоље сирово или термички обрађено.

Осим као укусну салату, свеже листове поменутог поврћа можете уносити и у виду сока - у блендеру уз додатак воде прзо се претварају укусан кашасти сок, који се одлично слаже са голицом, чијом или семенкама лана.

Бољу апсорпцију витамина Е из салате обезбедиће маслиново или кокосово уље уз неколико капи лимуновог сока. 

Један од резултата исхране богате зеленим поврћем, због обиља влакнастих материја, је и регулација рада црева, то јест пробаве.

број коментара 5 пошаљи коментар
(недеља, 25. феб 2018, 16:10)
anonymous [нерегистровани]

Pitanje

Pitanje za vas.

Da li je covek po anatomiji i fizionomiji mesojed?

(понедељак, 22. јан 2018, 09:01)
Nisam normalan [нерегистровани]

Nutricuonisti neurodoktori?

Nutricuonisti se bave mozgom sad? Pa nisam znao. Razvoj naseg mozga je poceo unosom proteina. I to nemojte da vas neko laze. Predatori su uvek bili inteligentniji nego lovina. Jer su morali adaptirati se kako bi dosli do hrane. Razumem da je veganski lobi jak. Ali ipak kad je nauka u pitanju... molim vas.. pogledajte samo orke kako love. To je sve.

(недеља, 21. јан 2018, 23:50)
DDanonymous [нерегистровани]

Za dobro pamcenje

Znaci,da bi dobro pamtili treba da podrezemo noseve pa na livadu da pasemo.
Hvala na savjetu,ali meni je snicla draza,uz salatu od kiselog kupusa i casu dobrog vina,naravno.

(недеља, 21. јан 2018, 22:02)
kosta [нерегистровани]

puz

Aaaaa , zato puzevi imaju tako dobro pamcenje.

(недеља, 21. јан 2018, 14:12)
anonymous [нерегистровани]

Чланак је супер али је важно знати следеће

Блитва и зеље, а нарочито спанаћ, садрже знатне количине оксалата, супстанце која се у бешици и бубрезима претвара у песак који може бити веома опасан. То је апсолутна чињеница. Зато та три продукта никако не треба употребљавати чешће од - једном у 3 до 4 дана! Насупрот томе коприву (која те оксалате уопште нема!) можете свакодневно употребљавати у неограниченим количинама - што више, то боље. Ако је убрана на сасвим чистој локацији, сасвим, сасвим...младу копривицу можете јести сирову, као салату. А ону старију треба у јелима ...или као супу ...или осушити за чај.