Медицина на корак од крвног теста за откривање рака!

Научници су направили велики корак према једном од највећих циљева модерне медицине – универзалном крвном тесту за откривање ћелија рака. Тим са Универзитета „Џонс Хопкинс“ успео је да развије метод за откривање осам уобичајених облика рака путем крвног теста.

Њихова намера је да се развије прости тест, који би могао да се ради на годишњем нивоу и којим би било могуће открити ћелије рака у раној фази, пре него што се појаве симптоми. Тиме би, према њиховим речима, било спасено много живота.

Стручњаци су, ипак, за сада опрезни и иако је ово велики пробој, кажу да је потребно још времена да се процени тачна ефикасност у откривању рака у раној фази.

Тумори ослобађају ситне трагове њихове мутиране ДНК и протеина, који доспевају у крв. Тест назван "CancerSEEK" тражи мутације у 16 гена и осам протеина уобичајених за присуство ћелија рака.

Истраживање је спроведено на 1.005 пацијената са неметастазираним раком јајника, јетре, желуца, панкреаса, једњака, дебелог црева, плућа и дојке.

Укупно, тестови су имали око 70 одсто успешност код откривања рака.

„Поље раног откривања је кључно и резултати су веома охрабрујући. Мислим да ће ово имати великог утицаја на смањивање смртности од канцера“, каже за Би-Би-Си доктор Кристијан Томасети, са Универзитета „Џонс Хопкинс“.

Оно што је посебно охрабрујуће јесте што за пет од осам облика рака, на којима су тестови обављани, не постоје начини раног откривања. Примера ради, рак панкреаса скоро да нема симптоме и најчешће се открива у веома касној фази, а четири од пет пацијената умире.

„Откривање тумора када могу да буду хируршки одстрањени разлика је између живота и смрти“, истиче Томасети.

"CancerSEEK" сада ће бити испробан на људима којима још није дијагностикован рак, а стручњаци сматрају да ће то бити прави тест за нову методу.

„Ми замишљамо да ово постане уобичајени крвни тест, који би могао да се обави сваке године“, наводи Томасети.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 19. јан 2018, 13:08)
anonymous [нерегистровани]

Daj Bože

Time bi zvanična medicina odgovorila svima onima koji sumnjaju da medicina u suštini ne čini dovoljno u otkrivanju ove teške bolesti.