Нагле промене времена изазивају тегобе и код здравих

Нагле промене времена, усред зиме, које ће, према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода Србије, трајати до краја јануара, многи тешко подносе. Здравствене тегобе осећају и стари и млади, па чак и деца. Оне могу бити врло озбиљне код хроничних болесника, често и код здравих, истичу стручњаци, па се зато треба обратити лекару.

Температурне разлике, само у току дана, од пролећних до минуса, облачног, кишовитог ветровитог и снежног времена, неповољно утичу на организам.

„Они који осећају предстојећу промену времена осећају то четири до чак 48 сати унапред. Период прилагођавања на негативну временску ситуацију је 2-3 дана“, објашњава Јасминка Смаилагић, климатолог из РХМЗ-а.

Човеков организам не може брзо да се припреми и адаптира на нове временске услове због чега су нагле промене и најопасније.

Истраживања утицаја времена показала су најчешћу појаву срчаних и можданих удара, астматичних напада.

„Кад је ниска температура долази до низа промена у организму, које се најчешће манифестују вазоспазмом и сужењем крвних судова, што делимично може успорити проток кроз те крвне судове. Што може довести до смањеног допремања кисеоника. То код људи може довести до веће учесталости ангиозних болова, а исто тако, зими ми знамо да је већа учесталост акутних инфаркта“, каже проф. др Драган Симић, кардиолог из Клиничког центра Србије.

Проблеме осећају и млади и деца.

„Честе су респираторне инфекције, горњих и доњих дисајних путева које се могу компликовати и упалом ушију и долази до пнеумоније што је за малу децу јако озбиљно“, педијатар др Драгана Радивојевић.

Јављају се и упале плућа, бронхија бубрежни и жучни напади, вртоглавице, главобоље, несанице. Стручњаци саветују узимање терапије, смањену физичку активност и обавезан одлазак лекару.

број коментара 0 пошаљи коментар