Савремена контрацепција се у Србији врло мало користи

Према резултатима последњег репрезентативног истраживања, савремену контрацепцију у Србији користи мање од петине – 18,4 одсто жена из опште популације које су у браку или ванбрачној заједници, објавила је Влада Србије у Националном програму очувања и унапређења сексуалног и репродуктивног здравља грађана.

Традиционалну контрацепцију користи двоструко више жена – 40 одсто, а међу модерним методима контрацепције највише се користи кондом за мушкарце – 12,4 одсто, док се много ређе употребљава комбинована орална контрацепција – 3,3 одсто и интраутерини улошци – 2,2 одсто.

Истраживање је показало да се уопште не користе дијафрагма, спермициди, прогестагенска орална контрацепција, депо-инјекциони препарати, импланти и вољна стерилизација мушкарца.

У том истраживању није наведена хитна – посткоитална контрацепција, мада се вероватно често користи међу млађим женама.

Међу традиционалним методима доминира метод прекинутог сношаја – 35 одсто, док је метод избегавања односа у „плодним данима“ и остале „природне методе“ користило пет одсто испитаница.

Ниједан метод контрацепције никада није користило 24,2 одсто, а потребе за контрацепцијом нису задовољене код 14,9 одсто анкетираних жена, стоји у Националном програму Владе Србије.

број коментара 8 пошаљи коментар
(субота, 06. јан 2018, 11:38)
anonymous [нерегистровани]

statistika

Stvarno smo kao nacija neobrazovani.Godišnje se uradi oko 20000 abortusa,i to u XXI veku,kada postoji internet i kontracepcija dostupna svakome!

(субота, 06. јан 2018, 09:43)
anonymous [нерегистровани]

Zatucanost je neprijatelj nacije

Koliko vi imate dece?
Kontracepcija je zenino pravo. Radjanje nije njena obaveza, vec samo.mogucnost, ukoliko zeli. A ako je veci natalitet u interesu nacije, drzava treba da stvori uslove da zene pozele da radjaju. A ne da otezava pristup kontracepciji. Time se samo povecava stopa abortusa, pa time i neplodnosti.

(субота, 06. јан 2018, 08:13)
Драагооољуб [нерегистровани]

Још мало па и не треба

Још мало па нам неће ни требати! Уз овај текст недостају и информације колико породица тражи помоћ како би постигли потомство! Занимљива би била информација колики број жена тражи помоћ да остане у другом стању а са друге стране колики број жена је абортирало? Живот се свео на задовољства а не на узгајање деце. Жалосно!!! НЕ, не, немојте рећи да се нема! Пре сто година се у Србији далеко бедније живело, па ипак, свака породица је имала четворо, петоро деце! Онима са двоје деце је "нешто фалило" (постојао се неки здравствени проблем)!

(петак, 05. јан 2018, 23:48)
Jelena [нерегистровани]

Užas

24,2 odsto ne koristi ni jedan metod?! Dobro je što svaki peti čovek/žena nema sidu ili hepatitis sa tom statistikom. Horor!

(петак, 05. јан 2018, 23:33)
Marija [нерегистровани]

Boze, sto nam dade internet?

Koje ludilo od komentara!

(петак, 05. јан 2018, 19:58)
anonymous [нерегистровани]

užasna statistika

Zato što ne koriste kontracepciju,imamo toliki broj abortusa u Srbiji,pogotovo medju mladima!Što pre obrazovati o tome omladinu u školi.

(петак, 05. јан 2018, 19:35)
DDanonymous [нерегистровани]

Kontracepcija je neprijatelj u borbi za opstanak nacije

Opstanak nacije je u rukama zena,kako rece i Njegova svetost Patrijarh Irinej.
A,gubitak dijelova drzavne teritorije je isto tako vezan za kontracepciju,jer one zene koje nisu znale za kontracepciju su radjale djecu i taj narod je postajao vecina,a drzava je to sve placala preko porodiljskih bolovanja.A one zene koje su koristile kontracepciju svoj narod su ostavile u manjini koga je kasnije bilo lako protjerati.Kako se ono kaze:"cije ovce,onoga i livada".

(петак, 05. јан 2018, 18:22)
anonymous [нерегистровани]

Наталитет у драстичном паду...

А ви причате о контрацепцији? Земљо, отвори се!