Алкохол оштећује матичне ћелије и изазива рак

Уносом алкохола у телу настаје штетна хемикалија која може трајно да оштети ДНК матичних ћелија, чиме се повећава ризик од настанка рака, закључак је истраживања британских научника.

„Поједине врсте рака развијају се због оштећења ДНК у матичним ћелијама. Иако се нека оштећења догађају случајно, наши налази указују на то да уношење алкохола повећава ризик од таквог врста оштећења“, рекао је професор молекуларне биологије Кетан Пател, један од водећих истраживача, преноси Ројтерс.

Истраживање је спроведено на мишевима, а научници су користили анализу хромозома и секвенцирање ДНК приликом утврђивања штете настале ацеталдехидом, штетном супстанцом која настаје када организам разграђује алкохол.

Мишевима је даван разређен алкохол, након чега је вршена процена утицаја алкохола на ДНК животиња. Налази указују на то да ацеталдехид може да прекине и оштети ДНК унутар матичних ћелија, чиме се трајно мења ДНК секвенца у тим ћелијама.

Налази истраживања пружају детаљнији увид у начине на које алкохол увећава ризик појаве рака дојке, црева и пет других врста рака.

Агенција за истраживање рака Светске здравствене огранизације класификује алкохол као канцероген прве групе позивајући се на „убедљиве доказе“ да алкохол изазива рак у људском организму.

број коментара 7 пошаљи коментар
(четвртак, 04. јан 2018, 10:45)
Stefan [нерегистровани]

Srbi

Ne znam zasto mnogi idalje likuju kad god se izbaci nesto sto ocigledno nije zdravo.

Ne nije normalno piti alkohol, nije normalno pusiti itd.

Matematika je prosta ako mislite da nesto nije zdravo za bebu kada se rodi nije ni za vas kasnije. A ovi koji se kunu u sljivovicu sledece dete ili unuce kada se rodi a vi mu zamenite sljivu i mleko.

(четвртак, 04. јан 2018, 04:24)
anonymous [нерегистровани]

Eee

Koja glupost!

(четвртак, 04. јан 2018, 01:19)
anonymousff [нерегистровани]

Bb

A zivot u Srbiji sta izaziva

(четвртак, 04. јан 2018, 00:21)
anonymous [нерегистровани]

Najnovije istrazivanje

Najnovije istrazivanje

(четвртак, 04. јан 2018, 00:16)
anonymous [нерегистровани]

Napili se miševi

Sve za nauku.

(среда, 03. јан 2018, 21:32)
anonymous Lala [нерегистровани]

Ako se sme znati ,

Jel' to važi i za našu šljivovicu ?.

(среда, 03. јан 2018, 21:24)
anonymous [нерегистровани]

Zavisi

Koji alkohol. Za etanol se zna da je otrovan, a verovatno se uklapa i u ova ispitivanja. To što su objavili nije nekakva novost.