Моћан савезник у борби против можданог и срчаног удара – банана!

Свакодневни унос банана и других намирница богатих калијумом може спречити срчани и мождани удар, тврде стручњаци након анализе најновијих истраживања.

Резултати истраживања којa су спровели стручњаци Универзитета у Алабами показали су да храна богата калијумом може зауставити смртоносне блокаде тако што неће допустити да се зидови артерија временом стврдну.

Научници су истраживања спровели на мишевима с високим ризиком од срчаних обољења након што су конзумирали високу количину масти. Након тога су мишеве хранили високим, нормалним и ниским нивоом калијума.

Артерије мишева који су уносили низак ниво калијума биле су много проблематичније. С друге стране, код јединки које су уносиле веће количине калијума ређе је долазило до стврдњавања артерија. Такође, уочено је да су они мишеви који су храњени намирницама са већом количином калијима имали су мању крутост крвних судова.

Доктор Мајк Наптон из британског удружења које се бави истраживањем болести срца рекао је да су и недавне студије показале да недостатак калијума у организму узрокује стврдњавање артерија.

Научници вјерују да калијум има способност да регулише гене који одржавају флексибилност артерија.

Просечан дневни унос калијума требало би да буде 3.500 милиграма, саветују стручњаци. Осим банана, овај минерал заступљен је доста у спанаћу, парадајзу и кромпиру.

број коментара 4 пошаљи коментар
(недеља, 08. окт 2017, 15:38)
anonymous [нерегистровани]

HA HA HA

Ala ce sada trgovci bananama da zarade silne pare, kad narod krene da kupuje.

(недеља, 08. окт 2017, 15:36)
anonymous [нерегистровани]

tacno

Mislim da si u pravu.

(недеља, 08. окт 2017, 10:34)
anonymous [нерегистровани]

Auuuuuu eto jos jednog problema

Sad ce sigurno napasti zemlje u kojima rastu banane i podeliti na male drzavice vecinom plantaze banana.

(субота, 07. окт 2017, 20:43)
anonymous [нерегистровани]

Znaci prodaja banana ide slabo.

Ili je uvezezen veci kontigent pa joj treba reklama.