За срећу је некада потребан... тренинг?!

Резултати многих истраживања показују да физичка активност, између осталог, подстиче лучење хормона среће. Међутим, фински научници утврдили су да је за сузбијање депресије и анксиозности неопходно добро се ознојити.

За потребе истраживања, фински стручњаци анкетирали су 22 здрава мушкарца старости између 21 и 36 година. Испитаници су се првог дана бавили умереним аеробним активностима у трајању од сат времена, док су их другог дана истраживања озбиљно уморили и презнојили вежбама такозваног ХИИТ тренинга.

Реч је о комбинацији, то јест смењивању физичких активности које се састоји од кратких интервала вежби високог интензитета (трчање, скакање) и периода активног опоравка (споро ходање) или потпуног одмора, а све ово траје само неколико минута.

Научници су пратили промене расположења након тако различитих активности и открили да су се испитаници осећали боље без обзира на интензитет вежбања, али да је количина хормона среће била знатно већа након ХИИТ тренинга.

Што је количина тих хормона већа, боље подносимо бол, стрес, негативне емоције и депресију, па су хормони среће заслужни и за чињеницу да ћемо се са више жеље и воље посветити најнапорнијим физичким активностима.

Само 20 минута лаганог трчања довољно је да подигнемо ниво допамина који је један од кључних хормона за осећај задовољства и врло је сличан адреналину. Адреналин појачава концентрацију, пажњу и будност, а то су додатни разлози за одлазак у парк или теретану.

Може се рећи да је задужен и за добар сан, апетит и добро расположење, а његов ниво најлакше је повећати трчањем, пливањем или вожњом бицикла.

Научници препоручују 150 минута умерене активности недељно или 70 минута напорног тренинга и сигурно неће изостати осећај среће.

Наравно, под условом да сте од лекара затражили и добили одобрење да се бавите интензивнијим физичким активностима.

број коментара 3 пошаљи коментар
(недеља, 01. окт 2017, 00:11)
anonymous [нерегистровани]

samo novac

U današnjem svetu samo materijalno bogatstvo donosi sreću. Bez toga je ljudski život postao bezvredan.

(субота, 30. сеп 2017, 21:47)
Швалер [нерегистровани]

Мени најдражи комплимент:

Миришеш на мушко!-Нисам је питао који по реду...

(субота, 30. сеп 2017, 18:33)
anonymous [нерегистровани]

Pa sad...

Znojenje može da bude i od drugih aktivnosti, i da se pritom oslobađa hormon sreće.