Први пут у историји урађена ДНК операција на ембрионима

Прецизна „хемијска операција“ обављена је на људским ембрионима како би се отклониле болести, рекли су кинески хирурзи за Би-Би-Си.

Тим са Универзитета „Сун Јатсен“ користио је технику базног уређивања ДНК како би исправили појединачну грешку у три милијарде „слова“ људског генетског кода.

Они су изменили лабораторијски узгојене ембрионе како би отклонили бета-таласемију, болест крвних судова.

Кинески стручњаци су објаснили да би таквом методом једног дана могле да се третирају наслеђене болести.

Базно уређивање мења фундаменталне градивне делове ДНК, односно његове четири базе: аденин, цитозин, гуанин и тимин, који се означавају са њиховим почетним словима - А, Ц, Г и Т.

Све инструкције за развој и функционисање људског тела записане су у комбинацијама ове четири нуклеобазе.

Потенцијално по живот опасно обољење бета-таласемија изазвана је једном променом на једној нуклеобази у генетском коду – што је познатије као генетска мутација.

Кинески тим је преуредио генетски код и исправио мутацију. Пре захвата, скенирали су ДНК и пронашли грешку и исправили Г у А.

Ђунђију Хуанг, један од истраживача, рекао је за Би-Би-Си да је ово први пут да је демонстрирана могућност излечења генетских болести код људских ембриона помоћу базног уређивања.

Објаснио је да њихова студија отвара потпуно нове путеве за лечење пацијената и спречавање да се бебе роде са бета-таласемијом или неком другом наслеђеном болешћу.

Уређивање нуклеобаза је напредни облик генетског уређивања, познатог као "Crispr", којим је већ начињена револуција у науци.

Генетско уређивање разбија структуру ДНК, а када тело покуша да је поправи „квар“, оно деактивира један део инструкција, познатих као ген. Тада се јавља прилика да се убаци нова генетска информација.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 28. сеп 2017, 16:58)
anonymous [нерегистровани]

Mozda

Da li to znaci da ce moci da se spreci hemofilija?