Одржавање витке линије не мора да буде тешко!

У жељи да будете што виткији и припремљенији за лето, нема шта нисте пробали. Од ригорозних дијета, вежбања, масажа, различитих третмана. И исплатило се, килограми су нестали. Како сада, када стижу хладнији дани, након мукотрпно изгубљених килограма, да одржимо ту линију?

Одрекли сте се слаткиша и пецива, јели сте свеже воће и поврће, а уз све то сте и вежбали. После свега неколико недеља, центиметри са ваших бокова и стомака су нестали. Спремно сте дочекали плажу, али шта сада? Како да линију којом сте задовољни задржите и преко зиме? Једноставно – уоброчите се, а то подразумева да имате три главна оброка и две ужине.

Јована Ферлуга Срејић истиче да је један од рикова уносити што више течности: „То је добра идеја, јер уз мало хране, а пуно течности имамо пун желудац и осећај да смо сити. Тако ћемо се ограничити да не претерамо. Други савет би био да убацимо пуно свежег воћа и поврћа“.

Докторка Верослава Станковић наводи да је обавезно одржавање физичке активности, али и придржавања неких принципа правилне исхране: „Да се не вадимо на посао и да кажемо да немамо времена да водимо рачуна о исхрани. Треба имати више оброка у мањој количини, уносити свеже воће и поврће и избегавати намирнице које доводе до повећања масе –слаткиша и пекарских производа“.

Дан започните обилнијим доручком, јер се тако обезбеђује „гориво“ за цео дан. Ујутру не морате да мерите калорије, али зато не треба да вечерате касно.

„Део сваког оброка да буде или свеже воће или поврће и протеини јер они продужавају осећај глади и помажу нам да рационализујемо тај калоријски унос. Дакле или јаја или месо или риба“, објашњава Јована Ферлуга Срејић.

Међутим све ово може да падне у воду, већ са првим радним данима. Од дуготрајних састанака и непрочитаних мејлова се брзо огладни, а „хитна и најближа помоћ“ је обично пекара.

Како да заварате глад

До првог оброка глад заварајте, наводи др Станковић, воћем са нижим гликемијким индексом - крушком, јабуком, шљивама, грејпфрутом, или млеком и млечним производима.

Витка линија не значи да морате баш свега да се одрекнете

„Ако сте већ решили да се частите дезертом, најбоље би било да одете код некога у госте или да купите један комад, једно парче. Увек је добра идеја уз нешто слатко појести неколико лешника, ораха, бадема чисто да не дозволите шећеру у крви да скочи превише“, открива Јована Ферлуга Срејић.

Пре свега црна чоколада од 70 процената какаоа је одлична. Има антиоксидансе и спречава кардио-васкуларне болести, али треба водити рачуна о количини. Може мања количина, а чешће“, закључила је др Станковић.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 20. нов 2017, 13:59)
По сећању: [нерегистровани]

Одржавање витке линије

"Омиљено јело поставите на сто,прекопута ваше столице поставите велико огледало,а онда се скините - голи!" (Драгослав Андрић "Сваштара"!)-Ако ово не помогне,онда - пријатно!