Различком против дијабетеса

Употреба сока од различка смањује опасност од дијабетеса и гојазности, закључили су канадски научници, на основу истраживања спроведених на мишевима.

Група научника, на челу с истраживачем Три Вуонгом с Универзитета у Монтреалу, установила је да употреба сока од различка смањује опасност од дијабетеса и гојазности, пренели су француски медији.

Научници су до закључка дошли на основу истраживање на групи мишева, код којих је претходно изазвана гојазност, инсулинска отпорност, дијабетес и повишен крвни притисак.

Истраживање је показало да се код мишева којима је даван сок од различка смањила гликемија за 35 одсто након само три дана, што је веома охрабрујући резултат.

Научници су, међутим, установили и да је конзумирање сока од различка довело код мишева до смањења конзумирања хране, на основу чега се може заључити да је тај сок добар и против гојазности.

"Идентификовање активних састојака могло би да разултира проналаском нових молекула ефиксаних у борби против гојазности и дијабетеса", истакао је Пјер Хадад, професор на Медицинском факултету у Монтреалу који је надгледао истраживање.

У свету сада има 170 милиона особа оболелих од дијабетеса, а тај број би, како предвиђа Светска здравствена организација, могао да се удвостручи до 2030. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар